Direct naar artikelinhoud

Het Witte Huis wou oorlogsschip USS John McCain verbergen voor Trump. En daar is het Pentagon niet blij mee

USS John McCain.Beeld EPA

Tijdens het recente bezoek van Amerikaans president Trump aan Japan is er een relletje ontstaan met het Pentagon. Het Witte Huis zou de zeemacht gevraagd hebben een Amerikaans oorlogsschip genoemd naar Trumps rivaal John McCain buiten het zicht van de president te houden. De strijdkrachten vermoeden ‘politieke spelletjes’.

Trumps medewerkers hadden gevraagd een ander schip voor de USS John McCain te leggen, zodat de president zich niet zou ergeren aan de aanblik. De bemanning van het schip zou verlof hebben gekregen, zodat ze niet het beeld ontsierde met petten waar de naam van het schip op prijkt.

Trump heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij een hekel heeft aan de Republikeinse senator, die vorig jaar overleed als gevolg van hersenkanker. McCain  zat vijf jaar gevangen in Noord-Vietnam en werd in die periode gemarteld, nadat zijn vliegtuig tijdens de Vietnam-oorlog was neergestort. Dat kwam hem op de hoon van Donald Trump te staan: “Ik houd van mensen die zich niet gevangen laten nemen.”

Volgens het Pentagon negeerde de zeemacht de verzoeken van het Witte Huis. Weliswaar was de naam van de USS John McCain even afgedekt met een dekzeil, maar dat was volgens het Pentagon omdat het schip werd gerepareerd. Dat was volgens het ministerie ook de reden dat de bemanningsleden vrijaf hadden.

‘Goedbedoeld’

Het incident veroorzaakte ophef in de Verenigde Staten. President Trump zei dat hij vooraf niets van het verzoek had geweten, maar hij had er wel begrip voor. “Iemand heeft het gedaan omdat ze dachten dat ik hem (McCain) niet mocht, okay? Ze bedoelden het goed, vind ik’”

McCains dochter Meghan liet weten dat het haar pijn deed dat Trump haar vader zelfs na diens dood niet met rust laat. Volgens haar zal Trump “zich altijd bedreigd voelen door de grootsheid van mijn vaders ongelooflijke leven”.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt dat het Pentagon niet opgezet is met deze gang van zaken. De stafchef liet het Witte Huis weten dat Defensie niet gediend is met pogingen om de strijdkrachten in politieke discussies te betrekken. Verder onderzoek is echter niet bevolen, ‘omdat er niets is gebeurd’.