© Reuters

Federer en Nadal moeiteloos naar kwartfinale, Flipkens stoot door in dubbelspel op Roland Garros

Roger Federer (ATP 3) heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen. In de kwartfinales wacht landgenoot Stan Wawrinka (ATP 28).

svar

De Zwitser klopte in de achtste finales de Argentijn Leonardo Mayer (ATP 68) in drie sets: 6-2, 6-3 en 6-3. De partij duurde 1 uur en 44 minuten. Federer verloor dit jaar op het Franse toernooi nog geen set.

Federer moet in de kwartfinales aan de bak tegen Wawrinka. Die klopte na een marathonpartij de Griek Stefanos Tsitsipas (ATP 6) in vijf sets: 7-6 (8/6), 5-7, 6-4, 3-6 en 8-6. De partij duurde 5 uur en 11 minuten.

Federer won Roland Garros in 2009 en was vier keer runner-up (2006, 2007, 2008 en 2011). De voorbije drie jaar liet hij het gravelgrandslam aan zich voorbijgaan. Wawrinka won het Franse toernooi in 2015. In 2017 was hij verliezend finalist tegen Rafael Nadal. In 2018 sneuvelde hij meteen.

Nadal stoot na simpele zege door naar kwartfinales

Rafael Nadal (ATP 2) heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen.

De Spanjaard klopte in de achtste finales de Argentijn Juan Londero (ATP 78) in drie sets: 6-2, 6-3 en 6-3. De partij nam 2 uur en 16 minuten in beslag. In de kwartfinales moet Nadal aan de bak tegen de Japanner Kei Nishikori (ATP 7) of de Fransman Benoit Paire (ATP 38).

De maandag 33-jarige Nadal mikt op een twaalfde titel aan de Porte d'Auteuil (na 2005-2008, 2010-2014, 2017 en 2018). In de zestiende finales maakte de Spanjaard een einde aan het toernooi van David Goffin (ATP 29) in vier sets: 6-1, 6-3, 4-6 en 6-3.

Vondrousova stoomt door

Marketa Vondrousova, een van de drie speelsters jonger dan twintig jaar die in het enkelspel bij de vrouwen nog in het toernooi zitten, heeft zich bij de vrouwen voor de kwartfinales geplaatst. Ze was voordien nooit voorbij de tweede ronde geraakt aan de Porte d’Auteuil. Haar beste resultaat tot nu toe op een grand slam was een achtste finale op het US Open van vorig jaar.

In de kwartfinales neemt ze het eerstdaags op tegen de Kroatische Petra Martic (WTA 31), die in de achtste finales te sterk bleek voor de Estse Kaia Kanepi (WTA 88): 5-7, 6-2 en 6-4. Ook voor de 28-jarige Martic is het de eerste kwartfinale op een grandslamtoernooi. Haar veelbelovende carrière werd de voorbije jaren afgeremd door een rugblessure. “Ik kan niet beschrijven wat ik voel”, stamelde ze na afloop. “Hier wacht ik al zo lang op.”

Stephens kegelt Muguruza uit toernooi en speelt kwartfinale tegen Konta

Sloane Stephens (WTA 7) heeft zich zondag geplaatst voor de achtste finales van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen

De Amerikaanse klopte in de achtste finales de Spaanse Garbiñe Muguruza (WTA 19) in twee sets: 6-4 en 6-3. De partij duurde 1 uur en 42 minuten. Het beste resultaat van Stephens is een finaleplek vorig jaar. De Roemeense Simona Halep was in de eindstrijd te sterk. Muguruza won Roland Garros in 2016. Vorig jaar botste ze in de halve finales op de latere winnares Halep.

In de kwartfinales wacht Johanna Konta (WTA 26). De Britse rekende in haar achtste finale af met de Kroatische Donna Vekic (WTA 24) in twee sets: 6-2 en 6-4. Konta overleefde bij haar vier vorige deelnames in Parijs nooit de eerste ronde. Ze is de eerste Britse tennisster sinds 1983 die de kwartfinales haalt op Roland Garros. Haar vorige landgenote die in de Franse hoofdstad de laatste acht haalde was 36 jaar geleden Jo Durie.

Flipkens stoot door in dubbelspel naar kwartfinales

Kirsten Flipkens heeft zich zondag geplaatst voor de kwartfinales van het dubbelspel op Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen.

In de achtste finales haalde Flipper het aan de zijde van de Zweedse Johanna Larsson, met wie ze het vijftiende reekshoofd vormt, van de Oekraïense Nadiya Kichenok en de Amerikaanse Abigail Spears in twee sets: 6-3 en 6-2. De partij duurde 1 uur en 7 minuten. Nu wachten de Amerikaanse Nicole Melichar en de Tsjechische Kveta Peschke, of de Sloveense Andreja Klepac en de Tsjechische Lucie Hradecka.

Eerder verloor Flipkens, nummer 64 van de wereld, in de eerste ronde van het enkelspel met 6-1 en 7-5 van de Puertoricaanse Monica Puig (WTA 59).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer