Stad Brussel palmt leegstaand pand in zonder goedkeuring eigenaar

De stad Brussel heeft voor de eerste keer een beroep gedaan op het openbaar beheersrecht, waarbij ze zich zonder goedkeuring van de eigenaar een pand toe-eigent. Na twee jaar van administratieve procedures is een pand gelegen aan de Kleerkopersstraat nu tijdelijk in bezit van de stad.

blg

De tijdrovende procedure voor de inbezitname van het pand begon in 2014. Na meerdere vruchteloze verzoeningspogingen met de eigenaar van het leegstaande gebouw, voelde de stad Brussel zich gedwongen om de procedure tot uitvoering van het openbaar beheersrecht op te starten. Daarvoor moet ze in de woning een laag water- of elektriciteitsverbruik en de afwezigheid van meubels vaststellen over een periode van twaalf opeenvolgende maanden.

De Grondregie zal het pand nu renoveren. Boven de commerciële ruimte richt ze vier wooneenheden in. De renovatiekosten raamt de Grondregie op 343.300 euro. Dit bedrag zal ze terugvorderen via de huurgelden over een periode van 28 jaar en 6 maanden. Na deze periode, of na terugbetaling van de gedane kosten, kan de eigenaar zijn gebouw opnieuw in gebruik nemen.

“Wij tonen aan dat het openbaar beheersrecht kan functioneren, zelfs bij gebrek aan medewerking van de eigenaar. In 2018 kunnen wij aan de Brusselaars vier studio’s aanbieden tegen een huurprijs van 260 euro en dit in hartje Brussel”, zegt Brussels schepen van Huisvesting Mohamed Ouriaghli.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen