Ophefmakend voorstel Gentse Feesten: “Schaf Sint-Baafs en Polé Polé af en hou alle zalen voor Gentenaars”

© dvh

Auteur, acteur, poppenspeler en cabaretier Luk De Bruyker gooit een splinterbommetje in de Gentse Feesten. Hij vindt dat de programmatie op de historische sites Sint-Baafsplein en Graslei-Korenlei gewoonweg moet worden afgeschaft om er rustige plekken van te maken.

Rudy Tollenaere

“Ik ben geen politicus, dus ik kan vrij praten.” Zo begon Luk De Bruyker zijn opvallende standpunt uiteen te zetten tijdens Speakers Corner, het maandelijkse debat dat zondagmiddag over de toekomst van de Gentse Feesten ging. De Strafste Gentenaar van 2017 vindt dat Bij Sint-Jacobs recht heeft op een apart statuut. “Het is de moeder van alle Feestenpleinen en bijna het enige plein dat ook bezig is met artistieke creatie.”

© Jan Vens

En dan kwam het: “Schaf de programmatie op het Sint-Baafs­plein en Polé Polé af. Die prachtige historische sites worden vermuust. Maak er rustige plekken van, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Programmeer daar iets rustig, een klank- en lichtfestival.”

Zalen eerst voor Gentenaars

In één beweging ging De Bruyker ook met de zeis over de programmatie van het Emile Braunplein: “Geen dansende madammen met pluimen in hun gat daar. Zet er een amfitheater met zitplaatsen voor zo’n 600 toeschouwers en hou er een vrij podium. Een ideale plek om Miramiro (het straattheaterfestival, nvdr.) vanuit zijn isolement terug naar het centrum te brengen.”

De Bruyker was niet te stoppen: “Reserveer alle schouwburgen tijdens de Gentse Feesten voor Gentse artiesten en gezelschappen. De musicals, stand-uppers en West-Vlamingen zijn welkom in onze stad, maar tijdens de Gentse Feesten moeten de zalen van ons zijn. De professionele gezelschappen zouden moeten worden verplicht om tijdens de Feesten in eigen stad te spelen.”

“Programmeren niet voor onszelf”

Met het vrijgekomen geld wil hij dat het stadsbestuur investeert in multiculturele programmatie in de Brugse Poort en De Centrale, “zodat ook die bevolkingsgroep Gentse Feesten krijgt. Over twintig jaar is de helft van de Gentse kinderen van een andere afkomst”, motiveert Luk De Bruyker.

© rr

Bij de vzw Onder De Draak, die de programmatie op het Sint-Baafsplein verzorgt, reageert Kathleen Haentjens verbaasd: “In onze missie staat al negentien jaar dat we niet programmeren voor onszelf – of voor Luk De Bruyker – maar voor een breed publiek. Ons plein heeft een capaciteit van 7.000 personen en staat vaak vol. Wij programmeren grote namen opdat mensen die geen dure tickets kunnen betalen voor pakweg De Kreuners, die groepen bij ons gratis zouden kunnen zien. Ik denk dat die volle pleinen bewijzen dat wij relevant zijn.”

© fvv

Jo Bonte, organisator van Polé Polé, reageert kort: “Is Luk al op ons plein geweest? Ik apprecieer hem voor wat hij doet met onder meer zijn poppenspel, maar misschien moet hij praten over zaken waar hij iets van kent.”

Schepen Annelies Storms (SP.A) ging niet in op details, maar liet verstaan dat ze afschaffing van de twee locaties niet realistisch acht: “Ik kies voor de weg van het overleg en de geleidelijkheid.”