Vlaams Belang mag op tweede gesprek bij De Wever

© Photonews

Na vier dagen met enkel informele contacten, begint Bart De Wever vandaag aan de tweede ronde gesprekken voor de vorming van de Vlaamse regering. Ook Vlaams Belang kreeg een uitnodiging.

mvdr, lc

Het bleef de voorbije dagen stil aan de verschillende onderhandelingstafels, maar Bart De Wever hield wel contact met de verschillende delegaties die de onderhandelingen voeren voor het Vlaams Parlement. De meeste partijen kregen een uitnodiging in de bus voor een tweede gesprek, ook Vlaams Belang. De gesprekken moeten midden deze week plaatsvinden, maar het is nog niet duidelijk waar. Wellicht wordt dat niet meer het Vlaams Parlement, aangezien De Wever op discretie rekent.

Wat Vlaams Belang zeker op tafel wil leggen, is het afschaffen van de Vlaamse steun aan federaties als Turkse Unie of Unie van Turkse verenigingen. Die krijgen als socioculturele koepels subsidies van het ministerie van Cultuur. Ook N-VA uitte eerder al kritiek op die financiële steun.

Intussen elders...

Op het federale niveau voeren Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) ver weg van de schijnwerpers hun gesprekken. De eerste uitnodigingen zijn verstuurd, al laten sommige partijen iets anders uitschijnen. Voor donderdag wordt geen communicatie verwacht over de vorderingen. Ook aan de partijen is gevraagd de lippen op elkaar te houden.

In Wallonië ontvangen Elio Di Rupo en Paul Magnette (beiden PS) vandaag PVDA en CDH. Catherine Fonck, uittredend Kamerfractieleidster van CDH, pleitte zondag op RTL-TVI alvast voor een oppositiekuur van haar partij. De voorbije legislatuur maakte CDH deel uit van de meerderheid in Wallonië, Brussel en de Franse Gemeenschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen