Direct naar artikelinhoud
Politiek

Tweede ronde Vlaamse formatie begint morgen, PVDA is eerste afvaller

PVDA-voorzitter Peter MertensBeeld BELGA

De tweede ronde formatiegesprekken over de Vlaamse regering begint morgen. ‘Formateur’ Bart De Wever (N-VA) zal niet meer met de PVDA praten over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Vlaams Belang komt wel opnieuw langs.

Vorige week nodigde De Wever alle partijen met verkozenen in het Vlaams Parlement uit, van klein naar groot. PVDA-voorzitter Peter Mertens was eerst aan de beurt. Een tweede gesprek met de PVDA komt er echter niet deze week. Sp.a en Vlaams Belang zijn wel opnieuw uitgenodigd. 

Groen wacht nog op een invitatie. Open Vld geeft geen commentaar op de formatiegesprekken.

Geen verrassing

Dat de PVDA als eerste afvalt, lijkt logisch. De Wever zegt al jaren dat hij niet wil besturen met de extreemlinkse partij. Zijn ideologie en die van Mertens liggen te ver uit elkaar. “Het is inderdaad geen grote verrassing”, laat Mertens weten. “De kans dat wij een coalitie zouden vormen met de N-VA was bijzonder klein.”

Mertens zegt dat hij in zijn eerste gesprek met De Wever vooral heeft gesproken over een aantal sociale thema’s, zoals de kinderarmoede en de nood aan betaalbare woningen. “De Wever heeft dat rustig genoteerd, maar blijkbaar vindt hij het dus niet nodig om hier nog een keer met ons over te praten.”

Federale gesprekken

Vlaams verhuizen de vier PVDA-verkozenen dus naar de oppositiebanken. Federaal is Mertens voorlopig wel nog betrokken in de formatiegesprekken – of dat hoopt hij toch. “We hebben nog geen uitnodiging gekregen van informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR). Maar we verwachten die wel.”

Vande Lanotte en Reynders hebben de afgelopen dagen discrete gesprekken gevoerd met een aantal partijen. Vanmiddag bijvoorbeeld met de groenen.