Direct naar artikelinhoud
Soedan

Soedanees leger slaat vreedzaam protest met geweld uiteen: zeker 30 doden

Betogers zwaaien op 2 mei met de Soedanese vlag.Beeld AP

Het Soedanese leger heeft vanochtend het vuur geopend op demonstranten in de hoofdstad Khartoum. Hierbij zijn zeker dertig doden gevallen en meer dan tweehonderd mensen gewond geraakt. 

Uit protest gingen demonstranten elders de straat op om wegblokkades van brandende autobanden en stenen op te werpen, waar veiligheidstroepen zich nu doorheen dreigen te forceren.

De situatie in Khartoum is chaotisch. Ooggetuigen zagen mensen rennen door de straten terwijl er beschietingen klonken. Ook waren explosies te horen en was er rook te zien in de wijk in het stadscentrum waar demonstranten al maanden vreedzame sit-ins houden om een nieuwe civiele regering af te dwingen. In het nabijgelegen ziekenhuis liggen mensen op de grond omdat er niet genoeg bedden zijn, zei arts Azza al-Kamel tegen persbureau AP.

De Britse en Amerikaanse ambassadeurs in Khartoum die de beschietingen vanaf hun kantoor konden horen, hebben het “buitensporig geweld tegen burgers” direct veroordeeld en de militaire overgangsraad ter verantwoording geroepen. “Er is geen excuus voor dergelijk geweld”, aldus de Britse ambassadeur Ifran Siddiq op Twitter.

De militaire overgangsraad zegt dat het de plek waar demonstranten al maanden vreedzaam protesteren, wilde schoonvegen omdat er vlakbij criminelen zouden opereren. Toen het leger met de veronderstelde delinquenten in de clinch raakte verplaatste de strijd zich naar de plek waar de demonstranten hun sit-in houden, verklaarde een woordvoerder van de overgangsraad de chaos.

Maar volgens de demonstranten hadden de veiligheidstroepen wel degelijk de intentie een einde te maken aan de protesten die al sinds december vorig jaar aanhouden. Khalid Omar Yousef, een van de demonstrantenleiders, noemde de bestorming een ‘staatsgreep’ tegen de volksopstand in Soedan.

Economische malaise

Opstandeling Amal al-Zein zei tegen AP dat de ‘sit in van alle kanten wordt bestormd’. De demonstranten zouden zijn ingesloten en hun tenten zouden in brand zijn gestoken. Ooggetuigen zagen rook komen uit het gebied rond het ministerie van Defensie in het centrum van Khartoum, dat al maanden de spil is van de opstand.

De opstand tegen de regering van president Omar al-Bashir begon in december vorig jaar. Voor het eerst in jaren gingen vooral jongeren de straat op om te protesteren tegen de economische malaise en de onderdrukkende streng islamitische leefwijze die hen is opgelegd onder Bashir. Aanvankelijk leek de ‘Arabische Lente’ in Soedan kansloos omdat de regering van Bashir hard terugsloeg. Maar de opstandelingen hielden vol en in april van dit jaar werd Bashir dan toch gedwongen om na dertig jaar op te stappen.

Een militaire overgangsraad die de controle overnam beloofde met de opstandelingen te werken aan een overgangsregering waaraan ook burgers zouden deelnemen. Na drie jaar zou er via verkiezingen een civiele regering kunnen worden gekozen. De onderhandelingen zitten echter al weken vast, volgens de demonstranten omdat het leger de macht niet uit handen wil geven.