Direct naar artikelinhoud
Gelijkheid

Geen enkel land zal tegen 2030 volledige gendergelijkheid bereiken

Geen enkel land zal tegen 2030 volledige gendergelijkheid bereiken
Beeld Thinkstock

Op vlak van gelijkheid van man en vrouw zit ons land internationaal in de kop van het peloton, blijkt uit de eerste editie van de SDG Gender Index. Er ligt evenwel nog veel werk op de plank: geen enkel land is op weg om tegen 2030 volledige gendergelijkheid te bereiken.

De Index, die maandag werd voorgesteld, rangschikt 129 landen op basis van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen die de Verenigde Naties verwezenlijkt willen zien tegen 2030. Sommige doelstellingen gaan specifiek over de gelijkheid van man en vrouw, andere hebben dan weer betrekking op thema’s die vrouwen sterker treffen. Zo zijn er wereldwijd nog veel landen waar meisjes het veel moeilijker hebben om naar school te gaan dan jongens.

Volgens het rapport leeft ruim 40 procent van alle meisjes en vrouwen, zo’n 1,4 miljard in totaal, wereldwijd in landen die ‘falen’ in gendergelijkheid. Aan het andere eind van de schaal valt op dat geen enkel land ‘uitstekend’ scoort. Zelfs de hoogst scorende landen moeten nog meer doen. “Geen enkel land heeft de ‘laatste mijl’ in gendergelijkheid bereikt”, klinkt het in het rapport. 21 landen, voornamelijk Europese, doen het wel ‘goed’ – daarbij zit ook België, met een score van 83,3 op 100. Denemarken voert de ranglijst aan, daarna volgen Finland, Zweden, Noorwegen en Nederland.

Ons land wordt onder meer geprezen om de hoogte van de sociale uitgaven, al mogen die ook nog een stuk hoger liggen volgens het rapport. Ook de ruimte voor collectieve arbeidsonderhandelingen – ‘essentieel voor non-discriminatie op de werkvloer, gelijk loon voor gelijk werk, en het recht op ouderschapsverlof’ – wordt als positief punt voor ons land naar voren geschoven.