Direct naar artikelinhoud
Bezoek Trump

Van reuzenpenis tot ‘Dumping Trump’: deze protestacties van de Britten krijgt de president voor de kiezen

Een tiener gaf Trump een opmerkelijke boodschap.Beeld The Independent

Het staatsbezoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk gaat niet onopgemerkt voorbij. Er zijn heel wat protestacties, de ene al origineler dan de andere. Een overzicht.

Toen Trump vorige zomer in Londen was voor een werkbezoek, manifesteerden tienduizenden Britten in Londen. Een van de opvallendste acties toen was de opblaasbare babyversie van de president die de betogers over de stad lieten vliegen. Verwacht wordt dat de ballon ook dit keer opduikt. Volgens sommige bronnen zou dat dit keer zelfs een versie zijn die vijf keer zo groot is als die van vorig jaar.

De president kreeg net voor zijn landing op Britse bodem alvast een heel ongewoon beeld te zien: een reuzepenis in het gras. Een tiener spendeerde het hele weekend aan het maaien van zijn ‘verwelkoming’ aan de president.

Een ander opvallend anti-Trump-statement is Dumping Trump, een enorme robot van bijna 5 meter hoog die Trump op een gouden toiletpot moet voorstellen, smartphone in de hand en broek op de enkels. Terwijl de robot scheetgeluiden maakt, klinken enkele van Trumps bekendste uitspraken, zoals “you are fake news” en “I’m a very stable genius”.

Daarnaast zijn er ook meer klassieke protestbetogingen. Zo is er een grote manifestatie gepland aan Trafalgar Square. Daar zullen naar verluidt zo’n kwart miljoen mensen aanwezig zijn die zo veel mogelijk lawaai zullen proberen te maken met potten en pannen. Ook in onder meer Manchester, Belfast, Nottingham en Birmingham zal de komende dagen worden betoogd.

Ook heel wat Britse kranten tonen zich erg kritisch over het staatsbezoek. Dat zou in de eerste plaats dienen “om Trumps ego te strelen”, klinkt het.

Bij Trumps vorige bezoek aan Londen lieten demonstranten een ‘Baby Trump’-ballon op. Die zal ook dit keer wellicht van de partij zijn.Beeld AP