© dd

Vandeurzen ontkent: “Rusthuizen worden helemaal niet zo duur”

De cijfers die Vlaams parlementslid Jan Bertels (SP.A) noemt over de verhoging van de rusthuisfactuur kloppen niet. Dat zegt Vlaams Welzijnsminister Jo Vandeurzen (CD&V) in een reactie.

sdv

Het voorbije anderhalf jaar hebben 320 van de 800 rusthuizen een aanvraag ingediend om één of ander tarief te verhogen. Dat is vier op de tien, concludeert Jan Bertels uit een schriftelijke vraag. “Stilaan compleet onbetaalbaar”, zei Bertels in Het Nieuwsblad. Hij stelt nu voor om een maximumfactuur in te voeren.

Volgens de minister kloppen de geciteerde cijfers echter niet. In 2015 waren er 235 aanvragen voor een prijsverhoging, maar het gaat om vragen van zowel woonzorgcentra, centra voor kortverblijf, dagverzorgingscentra als groepen van assistentiewoningen. In totaal zijn dat meer dan tweeduizend instellingen.

In oktober, nadat Vlaanderen bevoegd werd voor de materie, werden de criteria verfijnd. Sindsdien werden 83 aanvragen opgetekend om de dagprijzen te verhogen, zowat 10 procent dus van de 797 erkende woonzorgcentra.

Sommige van die aanvragen worden ook afgekeurd, want prijsverhogingen zijn gebonden aan beperkingen, is te horen bij Vandeurzen. Zo kan men voor vernieuwbouw of infrastructuurwerken een dagprijsverhoging doorvoeren van maximum 15 procent, gespreid over twee jaar. Voor andere investeringen is een verhoging van 10 procent mogelijk. De twee zijn niet cumuleerbaar.

“Rusthuis wordt stilaan compleet onbetaalbaar”

© Photo News

Vier op de tien rusthuizen hebben de jongste tijd hun prijzen opgeslagen, bovenop de index. “Dat zorgt ervoor dat een rusthuis meer nog dan vroeger compleet onbetaalbaar wordt”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels (SP.A). Hij stelt voor dit probleem op te lossen door een maximumfactuur in te voeren.


Wij zijn op zoek naar Limburgers die het moeilijk hebben om de rusthuiskosten van hun ouders of grootouders te betalen. Ben/ken jij zo iemand? Laat het ons weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker je naam en telefoonnummer niet te vermelden. Alvast bedankt!


“Het kan toch niet de bedoeling zijn dat onze senioren moeten gaan bedelen bij hun kinderen of bij het OCMW”, zegt Vlaams Parlementslid Jan Bertels. Uit de rusthuisbarometer van de Socialistische Mutualiteiten bleek onlangs al dat drie op vier senioren met hun inkomen niet toekomen om het rusthuis te betalen. “Dat was gebaseerd op cijfers van 2014. Maar nu blijkt dat sindsdien 320 rusthuizen, dat is vier op de tien, een prijsverhoging aangevraagd hebben. Het rusthuis wordt dus nog onbetaalbaarder”, constateert Bertels.

Sowieso waren rusthuizen voor een hele reeks bejaarden al minder betaalbaar geworden. “Rusthuizen die hun prijzen willen indexeren, moeten daar geen toestemming voor vragen. De regering heeft hen dat dus toegestaan, terwijl de pensioenen niet mee geïndexeerd werden.” De prijsverhoging bij vier rusthuizen op tien vergroot het probleem nog. “De rusthuisfactuur wordt steeds moeilijker betaalbaar voor veel senioren, zelfs al hebben die een leven lang hard gewerkt.”

1.600 euro

De problemen zijn groot: een gemiddeld werknemerspensioen is hooguit zo’n 1.250 euro, terwijl een rusthuis al snel 1.600 euro per maand kost, volgens Bertels. “En dan zijn daar nog een reeks uitgaven niet in inbegrepen.” Bijvoorbeeld bepaalde geneesmiddelen, de kapper, de was, om nog van wat zakgeld te zwijgen.

Om die overmatige kosten te mijden, stelt hij voor een maximumfactuur in te voeren, waardoor de prijs niet hoger kan worden dan het inkomen. “Nu zie je te vaak dat mensen niet naar een rusthuis durven te gaan uit schrik voor de hoge rekeningen”, zegt Bertels.Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is al een tijdje aan het zoeken naar een systeem om de rusthuisprijs beter onder controle te krijgen. Maar de voorbereidende studie daarvoor zal pas in de lente van volgend jaar klaar zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer