Direct naar artikelinhoud
Duitsland

Duitse CDU-politicus dood aangetroffen in tuin, politie sluit zelfdoding uit

Het huis van Walter Lübcke, waar hij afgelopen weekend dood werd gevonden.Beeld REUTERS / Ralph Orlowski

De Duitse CDU-politicus Walter Lübcke (65) is in de nacht van zaterdag op zondag dood gevonden in de tuin van zijn huis nabij Kassel. Lübcke is overleden aan een schotwond op zijn hoofd. Ruim 24 uur na het overlijden gaf de politie op een persconferentie aan dat een zelfdoding in ieder geval is uitgesloten. Volgens lokale media is er nog geen vuurwapen gevonden.

Sinds de jaren tachtig was Lübcke actief bij de christendemocratische partij CDU. Tussen 1999 en 2009 zat hij in het parlement van Hessen en de laatste tien jaar was hij president van het regionale district Kassel, een bestuurslaag tussen de deelstaat en gemeentes. Hij was een bruggenbouwer en geliefd politicus, zoals op te maken valt uit een CDU-verklaring naar aanleiding van zijn overlijden.

Zijn ideeën sluiten goed aan bij het ‘Wir schaffen das’-beleid van bondskanselier Merkel. Op het hoogtepunt van de vluchtelingencrisis vond Lübcke dat er zo snel mogelijk permanent onderdak moest komen voor vluchtelingen. Dit standpunt leidde in oktober 2015 tot een confrontatie bij een informatiebijeenkomst over de opvang van vluchtelingen in de deelstaat Hessen. Enkele leden van de Kasselse afdeling van de extreemrechtse beweging Pegida wilden niet dat de politicus zijn plannen voor de opvang van vluchtelingen doorzette.

Walter Lübcke.Beeld AFP

Lübcke reageerde daarop door te stellen dat de Duitse samenleving gebaseerd is op christelijke waarden, waaronder het helpen van mensen in nood. “Wie deze waarden niet vertegenwoordigt, kan het land op elk gewenst moment verlaten. Dat is de vrijheid van elke Duitser.” Hij trok deze uitspraak naderhand niet terug. Dat leverde hem veel boze e-mails op. Uit voorzorg kreeg hij toen persoonlijke beveiliging.