Gentse Gezondheidsraad luidt alarmbel over besparingen wijkgezondheidscentra

© fvv

De Stedelijke Gezondheidsraad in Gent, een adviesorgaan waarin ruim veertig actoren zetelen die rond gezondheid werken, steunt unaniem schepen van Gezondheidsbeleid Resul Tapmaz (sp.a). Die uitte zijn bezorgdheden, over besparingen en het uitblijven van nieuwe erkenningen, per brief aan minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

blg

De Block wil in afwachting van een audit tijdelijk geen nieuwe wijkgezondheidscentra financieren. Bovendien wordt 11 miljoen euro bespaard op Vlaamse wijkgezondheidscentra.

“De aangekondigde besparingsmaatregelen doen afbreuk aan de verdere uitbouw van een toegankeijke en kwaliteitsvolle gezondheidszorg, ook voor de meest kwetsbaren in de samenleving”, zegt schepen Tapmaz. “De maatregelen zijn ook geen besparing, omdat patiënten die toegang hebben tot het forfaitaire systeem sowieso geneeskundige zorgen nodig hebben.” De schepen vindt het zelfs ‘eerder reëel’ dat de uitgaven zullen toenemen als gevolg van uitgestelde zorg.

Tapmaz wijst erop dat de wijkgezondheidscentra de toenemende vraag naar inschrijvingen nauwelijks nog aankunnen, onder meer omdat eerstelijnszorg steeds belangrijker wordt en omdat veel oudere artsen hun praktijk afbouwen.

Schepen Tapmaz en de Stedelijke Gezondheidsraad hopen dat minister De Block meer toelichting geeft over haar besparingsplannen.

De wijkgezondheidscentra voeren op 24 november actie in Brussel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen