Direct naar artikelinhoud
Staatsbezoek Trump

Trump tevreden over ontvangst in Verenigd Koninkrijk: ‘Nog geen protest gezien’

De Britse koningin Elizabeth ontvangt Trump.Beeld AP

De Amerikaanse president Donald Trump is op Buckingham Palace ontvangen door Queen Elizabeth en kroonprins Charles. Het is de eerste etappe van een driedaags staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, dat meteen met een valse noot begon.

Air Force One werd op de Londense luchthaven Stansted opgewacht door de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt en Amerikaans ambassadeur Woody Johnson. Later op de dag ging het met de helikopter richting Buckingham Palace, waar Trump in de tuin landde en werd verwelkomd door prins Charles en diens vrouw Camilla. Daarna stond een lunch met Queen Elizabeth op het programma.

Trump en zijn vrouw legden daarna samen met prins Andrew een krans neer aan het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey, en er is nog een officieel staatsbanket in Buckingham Palace.

De president reageert tevreden over zijn bezoek tot dusver. “Het Londense deel van mijn reis verloopt echt goed. De koningin en de hele koninklijke familie waren fantastisch. De relatie met het Verenigd Koninkrijk is zeer sterk. Geweldige hoeveelheden mensen die het beste wensen en mensen die van ons Land houden”, aldus het Amerikaanse staatshoofd.

“Ik heb nog geen protest gezien, maar ik ben er zeker van dat het Fake News zijn best zal doen om er te vinden. Veel liefde overal. Ook is een Groot Handelsakkoord mogelijk eenmaal het V.K. van de ketens bevrijd raakt”, waarmee Trump wellicht naar de brexit verwijst. “Wij zijn al begonnen te praten.” 

Trump tevreden over ontvangst in Verenigd Koninkrijk: ‘Nog geen protest gezien’
Beeld AFP

Morgen ziet de president ontslagnemend premier Theresa May. Dat kan een ongemakkelijk gesprek worden, want Trump verweet May eerder dat ze de onderhandelingen over de brexit helemaal verkeerd aanpakte. Het kabinet van May verklaarde dan weer dat de premier het probleem van de klimaatverandering zal aankaarten bij Trump.

Er staat ook een ontmoeting gepland met zakenlui, waarop de handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannië besproken zullen worden.

Op de laatste dag van het bezoek woont de president de herdenkingsplechtigheden bij voor de 75ste verjaardag van D-Day in Portsmouth, en vandaar reist hij door naar het Franse Normandië.

‘Loser’

De Amerikaanse president zorgde nog voor zijn aankomst al voor controverse met beledigingen aan het adres van de Londense burgemeester Sadiq Khan. In een tweet, verstuurd tijdens zijn landing, omschreef hij Khan onder meer als een “ontzettende loser”. Trump noemt Khan een verschrikkelijke burgemeester, die de “bezoekende president van de Verenigde Staten, veruit de belangrijkste bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk, belachelijk gemeen heeft behandeld”.

Twitter bericht wordt geladen...

Johnson en Farage

Zaterdag had Trump laten blijken Boris Johnson te verkiezen als de nieuwe Britse premier. Kort voor zijn vertrek liet hij uitschijnen dat hij Johnson in Londen zal ontmoeten. “We zijn bevriend”, klonk het. Ook Nigel Farage, de niet-onbesproken koman van de Brexit Party, kreeg bloemetjes van Trump toegeworpen. De president hintte erop dat ook een ontmoeting met Farage mogelijk is.

Queen Elizabeth begroet de Amerikaanse president Donald Trump op Buckingham Palace.Beeld REUTERS