Direct naar artikelinhoud
Sudan

VN-Veiligheidsraad bijeen om situatie in Sudan, leger kondigt nieuwe verkiezingen aan

Een demonstrant in Khartoum.Beeld AP

Het Sudanese leger zegt het overgangsakkoord met de protestbeweging op. Er zullen binnen de negen maanden verkiezingen worden georganiseerd. Dat verklaarde het hoofd van de militaire overgangsraad op de Sudanese televisie. Groot-Brittannië en Duitsland hebben intussen gevraagd om een vergadering van de VN-Veiligheidsraad over Sudan nadat het geweld in de hoofdstad Khartoum aan meer dan 30 mensen het leven heeft gekost. 

De vergadering van de VN-Veiligheidsraad zou vandaag achter gesloten deuren plaatsvinden.

Gisteren kwamen in Khartoum minstens dertig mensen om en raakten honderden anderen gewond nadat de ordediensten de al weken durende sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad uiteendreven. Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties, alsmede de VS en Groot-Brittannië hadden het geweld eerder al veroordeeld.

De protestbeweging in Sudan is al bezig sinds eind vorig jaar, maar was na een aantal maanden wat weggedeemsterd. Op 6 april kreeg het protest een nieuw elan, toen een sit-in gestart werd voor het hoofdkwartier van het leger. Vijf dagen later werd dictator Bashir afgezet en door het leger opgepakt.

Leger voert druk op

Daarop startten gesprekken tussen de betogers en het leger over de vorming van een soevereine raad die drie jaar lang de overgang naar verkiezingen moet leiden. De onderhandelingen mislukten echter op 20 mei, en sindsdien voert het leger de druk op de protestbeweging op, met als triest hoogtepunt het bloedbad van maandag.

In de buurt van de sit-inzone kwamen de afgelopen dagen al verschillende mensen om in nog onduidelijke omstandigheden. Enkele dagen terug ging de legertop langs in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, belangrijke steunpilaren voor het militair regime in Khartoum.

Een vrouw loopt voor een legerwagen langs.Beeld EPA