Direct naar artikelinhoud
Internet

Een op de drie Belgen voelt zich onveilig online

Vooral 18- tot 34-jarigen, de digital natives, voelen zich onveiliger op het internet.Beeld Hollandse Hoogte / David Rozing

Het internet is een heel vertrouwde plek geworden, toch voelt een op de drie Belgen zich er onveilig. Meer zelfs: jongvolwassenen, toch dé digitale generatie bij uitstek, argwanen de online wereld meer dan 65-plussers.

Slechts 28 procent van de Belgen voelt zich heel veilig online en zegt geen slachtoffer te zullen worden van cybercriminaliteit. 32 procent voelt zich helemaal niet veilig. 40 procent bevindt zich daar ergens tussenin. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van netwerkbeveiliger SpotIT, in april uitgevoerd bij 1.048 landgenoten.

Opvallend: 18- tot 34-jarigen of de digital natives, de generatie die van kindsbeen af is opgegroeid met Google, sociale media en onlinebankieren, voelen zich onveiliger op het internet (29 procent) dan senioren (24). Een cijfer dat verontrust, omdat net jongvolwassenen veel van hun tijd online doorbrengen.

Bovendien doen ze - paradoxaal genoeg - ook het minst moeite om zich te beveiligen. Op de vraag 'hoe goed beveilig jij jezelf als je online bent?' antwoordt ruim 33 procent van hen "heel slecht" en amper 29 procent "heel goed". De rest geeft zich een score van 6 of 7 op 10. Bij de 65-plussers krijg je een ander beeld: daar vindt de helft dat hij of zij zich online "heel goed" beveiligt en amper 21 procent "heel slecht".

Onwetendheid

"Ouderen zijn vaak meer plichtbewust", schat cyberexpert Kurt Callewaert (Howest) in. "Ze zijn minder online actief dan de jongste groep en bijgevolg aandachtiger. Het wereldwijde web heeft voor hen nog veel geheimen. Ze zijn geneigd veel minder snel door te klikken op dingen die ze niet kennen."

En er is ook de factor onwetendheid. "Zo wéten ze gewoon niet wat er allemaal mis kan gaan. Wanneer je hen dat vertelt, of toont tijdens een beveiligingscursus, schieten ze in paniek." De digitale generatie daarentegen swipet, streamt en surft zich overal een weg naartoe, maar ook zij hebben niet altijd weet van de mogelijke gevaren. Zo heeft 16 procent van hen nog nooit van phishing gehoord, blijkt nog uit de enquête.

Volgens het boekje

Nog onbekender zijn ransomware en DDoS-aanvallen. Nochtans is de kans om vroeg of laat het slachtoffer te worden van een cybercrimineel heel reëel: 62 procent van alle Belgen kreeg het afgelopen jaar nog een mailtje of telefoontje van internetoplichters die een gebruikersnaam, wachtwoord of kredietkaartnummer wilden ontfutselen.

"Wie een auto koopt, veronderstelt dat die veilig is . In de IT-sector is dat anders: wie het internet gebruikt, moet er zelf opties bijnemen om zich te beschermen", zegt Callewaert. "Of je nu een jonge gebruiker bent of al een iets oudere: cyberveiligheid is voor iedereen nieuw. En je moet volgens het boekje werken om het goed te doen."

En daar knelt vaak het schoentje. "Jongvolwassenen hebben veel toestellen in huis en denken er meestal niet aan die tijdig te updaten - gewoon omdat hun internetgebruik zo vanzelfsprekend is."