Direct naar artikelinhoud
Europese Unie

Premier Michel houdt vrijdag informeel diner om Europese topjobs te verdelen

Charles Michel.Beeld Stefaan Temmerman

Zes EU-leiders, onder wie premier Charles Michel (MR), houden vrijdag een informeel overleg over de verdeling van de Europese topjobs, zo meldt Politico

Meer dan een week na de Europese verkiezingen liggen de opties voor een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en voorzitter van de Europese Raad nog helemaal open. Duidelijke favorieten zijn er niet, en daarom zijn zes EU-leiders door hun politieke families afgevaardigd om de invulling van de  Europese topjobs te leiden. Zij komen vrijdagavond informeel samen om mogelijke kandidaten te bespreken tijdens een informeel etentje, zo meldt Politico.

De zes werden vorige week afgevaardigd door de drie grootste Europese politieke families: de Europese Volkspartij (EVP), de Partij van Europese Socialisten (PES) en de liberale fractie ALDE (Alliance of Liberals and Democrats for Europe). De EVP is vertegenwoordigd door Kroatisch premier Andrej Plenkovič en Krišjānis Kariņš uit Letland en voor de socialisten schuiven Pedro Sánchez en António Costa aan tafel, de premiers van Spanje en Portugal. Uittredend premier Charles Michel vertegenwoordigt, samen met premier Mark Rutte van Nederland, de liberalen.

Europa stemde tussen 23 en 26 mei zeer uiteenlopend, wat de vorming van een coalitie en de verdeling van Europese topjobs niet eenvoudig maakt. Om een meerderheid te kunnen vormen, is een brede coalitie nodig. De liberale en socialistische fracties dringen erop aan dat het monopolie van de EVP verbroken wordt. Die partij levert momenteel de voorzitters van de Commissie, de Raad én het Parlement.

Het is de Europese Raad die, na een meerderheidsstemming, een kandidaat-Commissievoorzitter moet voordragen. Die kandidaat moet daarna bevestigd worden door een meerderheid in het Parlement. Met de zes coördinatoren is er nog een nieuwe laag aan dat proces toegevoegd: de zes moeten de opties aftasten om zo hopelijk een eerste stap te kunnen zetten in het kiesproces.