Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Michael Wolff schrijft nieuw schandaalboek over Trump

Michael Wolff schrijft nieuw schandaalboek over Trump
Beeld ap

Na de bestseller Fire and Fury heeft Michael Wolff een nieuw boek uit over de Amerikaanse president Donald Trump. Siege is al even omstreden als zijn voorganger. In het boek schrijft Wolff onder andere dat speciaal onderzoeker Robert Mueller in maart vorig jaar een aanklacht formuleerde tegen de president. 

Of het allemaal waar is wat Wolff schrijft, is de vraag die veel critici stellen bij het verschijnen van zijn nieuwe werk, dat vanaf vandaag in de rekken ligt. Ook bij Fire and Fury klonk al luidop de bedenking of de voormalige adviseur van Trump alle feiten wel juist had. Het legde hem geen windeieren: in anderhalf jaar gingen van het boek meer dan 4 miljoen exemplaren over de toonbank - al werd hij na publicatie wel uit het Witte Huis verbannen.

Voor zijn tweede boek deed Wolff een beroep op een hele reeks ‘anonieme bronnen uit de entourage van de president’. En opnieuw op de intussen in ongenade gevallen topadviseur Steve Bannon. Siege gaat verder op het ingeslagen pad van Fire and Fury; dat het zal verkopen als zoete broodjes lijdt geen twijfel.

Een van de opmerkelijkste beweringen van Wolff heeft te maken met het onderzoek van speciaal aanklager Mueller. Die zou in maart vorig jaar een aanklacht geformuleerd hebben tegen Trump, maar die kwam er uiteindelijk niet. Een woordvoerder van Mueller ontkende dat al en ook het ministerie van Justitie heeft intussen verklaard dat er nooit zo een document is geweest.

“Ik kan daar alleen op antwoorden dat mijn bron onbesproken is”, reageerde Wolff zelf in een interview met The New York Times. “En ik heb geen enkele twijfel over de authenticiteit en het belang van de documenten.” 

‘Domste man in het Congres’

Verder ontsnapt werkelijk niemand aan de kritiek van Trump, als we Wolff mogen geloven. Vicepresident Mike Pence zou hij ‘een religieuze gek’ genoemd hebben, en ‘de domste man in het Congres’, die plannen had om hem te vervangen. Over Pences echtgenote Karen zou hij gezegd hebben: ‘Ik krijg echt koude rillingen van haar.’

Ook de intussen overleden senator John McCain, met wie hij een gespannen relatie had, komt aan bod in het boek. Trump zou McCains hersentumor ‘rechtvaardig’ genoemd hebben. McCains dochter gaf hij de bijnaam ‘Donut’, nadat hij geobsedeerd raakte door haar gewicht. ‘Als ze mijn naam hoort, ziet ze er altijd uit alsof ze elk moment in tranen kan uitbarsten’, zou Trump verder over haar gezegd hebben. ‘Net als haar vader. Erg, erg taaie familie. Boehoe.’

John McCain en zijn dochter tijdens een verkiezingsrally.Beeld AP

Ook zijn eigen familie wordt niet gespaard, aldus nog Wolff. Naar schoonzoon Jared Kushner zou Trump verwezen hebben als ‘een meisje’ en toen zijn zoon Barron (13) vorig jaar een groeispurt kreeg, bromde hij naar verluidt dat hij ‘een echte bonenstaak’ aan het worden was. Trump zou het niet kunnen verdragen als iemand in de kamer groter is dan hij en zou Barron daarom ‘vermeden’ hebben.

Melania

Toen first lady Melania een jaar geleden plotseling in het ziekenhuis belandde en een operatie moest ondergaan voor een nieraandoening, zou Trump aan de toenmalige stafchef van het Witte Huis John Kelly gezegd hebben dat ‘niemand behalve de media er een moer om gaf. Ze is de first lady, niet de president.’ 

Het contact tussen de president en zijn vrouw zou volgens Wolff tot een minimum beperkt zijn en Melania zou vooral tijd doorbrengen in het huis van haar ouders in Maryland. Ze zou ook vaak Sloveens spreken tegen Barron, om afstand te creëren tussen de jongen en zijn vader. 

President Donald Trump, first lady Melania en in het midden hun zoon Barron.Beeld Photo News

Ook de vermeende seksuele uitspattingen van Trump worden besproken in Siege. Zo zou de president volgens Wolff opgeschept hebben over een affaire met de voormalige ambassadeur van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties Nikki Haley en seks met een jonge medewerkster ‘die wel iets had’. Haley ontkende die aantijgingen eerder al fanatiek.