Direct naar artikelinhoud
Het weerUpdate

Hevig onweer trekt over het land: veel regen, rukwinden en hagel

Het onweer boven het West-Vlaamse Wervik.Beeld Mattie Bolle

De onweersbuien hebben in West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen plaatselijk windschade en wateroverlast veroorzaakt. Het onweer heeft inmiddels wat aan kracht ingeboet en is voorbij het centrum van het land, waar het langs het oosten stilaan onze streken uittrekt.  Tot ongeveer 23 uur geldt in heel het land code oranje. Daarna blijft code geel van kracht tot 3 uur volgende nacht.

Het onweer ging gepaard met felle neerslag, hevige rukwinden en hagelbollen met een diameter van 3 centimeter.

Twitter bericht wordt geladen...

Overvloedige neerslag, zware windstoten en hagel veroorzaakten op sommige plaatsen schade. Code oranje houdt in dat er kans is op 31 tot en met 50 l/m² in één uur of 41 tot 60 l/m² in zes uur of 51 tot 100 l/m² in een etmaal, of verspreide zware rukwinden of hagelstenen van 3 tot 5 cm.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd. Dat dient om de brandweer op te roepen, niet om hulp te vragen wanneer iemand in levensgevaar is. Voor dat laatste zijn er de noodnummers 112 (ambulance en brandweer) en 101 (politie). 

Verder weerbericht

Morgen is er veel bewolking met buiige regen. In de loop van de dag worden de buien intenser en vergroot alweer de kans op onweer. Vooral woensdagavond en -nacht is er alweer kans op zwaar onweer. De maxima liggen tussen 17-18 graden aan zee en 26 of 27 graden in de Kempen. De wind waait meestal zwak uit veranderlijke richting.

Donderdag start met veel bewolking en enkele buien. Later wordt het droger met bredere opklaringen. De maxima liggen rond 18 graden.