© BELGA

ASSISEN. Wetsdokters getuigen over verwondingen Yves Van Oers: “Doodgebloed door drie messteken”

De drie messteken die Yves Van Oers van Tom Verboven kreeg op 23 juli 2017, waren op zich niet dodelijk. Maar omdat ze behoorlijk diep waren, is Yves Van Oers doodgebloed op de keukenvloer, bleek dinsdag tijdens de getuigenis van de wetsdokters.

Maaike Floor

Op de tweede dag van de assisenzaak van Tom Verboven, kwamen dinsdagochtend de wetsdokters getuigen over de verwondingen van het slachtoffer. Na een nacht in café Den Treffer in Mariaburg was Tom Verboven met Yves Van Oers mee naar zijn appartement in Ekeren gegaan, waar hij zich aangerand voelde en hem vervolgens doodstak met een groot slagersmes. “Het grote mes dat volledig door zijn nek gestoken werd, heeft zijn slagader niet geraakt”, verklaarde wetsdokter Diona D’Hondt. “Ook de steekwonden in zijn rug, van 7,5 en 5 centimeter, raakten geen vitale delen. Maar de combinatie van die verwondingen heeft tot heel veel bloedverlies geleid, dat is zijn dood geworden.”

© RR

Toen de wetsdokter na de feiten in het appartement kwam, lag Yves Van Oers op zijn buik op de grond met het mes nog in zijn nek. Volgens de verklaringen van Tom Verboven zat het slachtoffer voor dood op de grond in de hoek van de keuken toen hij het appartement in paniek verliet. “Hij kan in shock zijn geraakt, erna nog even bijgekomen zijn en verder gestrompeld zijn. Er zat ook bloed onder zijn voetzolen”, zei wetsdokter Diona D’Hondt. Ze vermoedde dat zijn doodstrijd enkele minuten geduurd heeft, al deed wetsdokter Werner Jacobs daar nog wat bij. “Eerst vermindert het bewustzijn, daarna stopt het hart met kloppen, al kan er na een halfuur nog hartslag gemeten worden. Maar het punt waarop het sterven onomkeerbaar is, ligt op 15 tot 20 minuten”, vulde hij aan.

Yves Van Oers had afweerletsels aan zijn vingers en ook nog twee steken in zijn bovenarm, wat erop wijst dat hij nog geprobeerd heeft om de steken af te wenden. Met 2,64 promille alcohol in zijn bloed, zal hij een ‘uitgesproken staat van dronkenschap’ hebben gehad, vermoeden de dokters. Zodat het voor Verboven wellicht niet moeilijk geweest zou zijn om de avances af te wenden.

Tijdens de wedersamenstelling van de feiten deed Tom Verboven voor hoe hij zich de steekpartij herinnerde, maar dat klopte niet volledig met de realiteit. “Het meest logische is dat het slachtoffer van achteren in zijn nek gestoken is”, zei dokter Jacobs. Tom Verboven beweert dat Yves met zijn gezicht naar hem stond. Hij herinnert zich ook niet alle steken die hij toebracht.

Dat het mes krom stond, kwam volgens dokter Jacobs niet door de steekpartij. “Ik heb zelf gelijkaardige messen in huis. Ik denk dat dat eerder door langdurig gebruik komt, aangezien Tom Verboven niet op iets hards gestoken heeft en het lemmet behoorlijk breed is. Dat buigt niet zo snel.”

Worstelen met seksualiteit

Tom Verboven is met een IQ van 125 heel intelligent. Hij heeft wel een milde vorm van autisme. “Hij is zeker niet wereldvreemd, maar hij kan signalen moeilijker interpreteren”, vertelde psycholoog Renaat Mattheus. “Hij heeft soms een vreemde manier van redeneren en hij was geobsedeerd door afvalverwerking. Meestal stelt hij zich gereserveerd op en lijkt hij naïef in zijn omgang met anderen. Maar hij heeft ook een harde kern in zijn persoonlijkheid met narcistische trekken.”

Bij de psycholoog toonde Tom Verboven weinig spijt. Renaat Mattheus: “Hij kan zich moeilijk inleven in anderen.” Verder was het ook de psycholoog en de psychiater opgevallen dat Tom Verboven met zijn seksualiteit worstelt. “Hij kon er moeilijk aan uit of hij homoseksueel was of niet. Dat was een belangrijk conflict in hem zelf. Als die homoseksualiteit te dichtbij kwam, kon hij in paniek schieten en die homoseksualiteit als het ware vermoorden. Toen hij geconfronteerd werd met de toenadering van het slachtoffer, is er waarschijnlijk een boosheid bij hem naar boven gekomen. Dat was de angel. Hij heeft op een heel extreme manier gereageerd, maar hij is zeker toerekeningsvatbaar. Hij was eerder al eens bij Yves Van Oers geweest en had het appartement toen wel verlaten toen Yves avances maakte.”

Vanmiddag komen onder andere de ouders van Yves Van Oers en de ouders van Tom Verboven getuigen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER