Direct naar artikelinhoud
Donald Trump

Britse media over staatsbezoek Trump: ‘Een verschrikkelijk einde van May’s ambtsperiode’

Een vrouw protesteert dinsdag 4 juni tegen de Amerikaanse president Trump in Londen.Beeld AP

Het staatsbezoek van de Amerikaanse president Trump aan Groot-Brittannië maakt de tongen los, niet in de laatste plaats in de Britse pers. Waar The Guardian waarschuwt voor de gevaren van de komst van Trump, hekelt The Telegraph juist de ‘kinderachtige’ kritiek vanuit linkse hoek op het bezoek.

‘De president is niet welkom’

Volgens The Guardian is het bezoek van Trump ten tijde van de huidige Britse politieke crisis een ‘bijzonder verschrikkelijk einde’ van May’s ambtsperiode en getuigt het van ‘enorme onverantwoordelijkheid’:

‘Trump is een demagoog die een bedreiging vormt voor vrede, democratie en het klimaat van onze planeet. Als gekozen leider van de meest hechte bondgenoot van het Verenigd Koninkrijk kan hij niet genegeerd worden. Maar hem, zijn vrouw en vier volwassen kinderen eregasten van de koningin maken, riskeert het legitimeren van zijn destructieve politiek, zijn vriendjespolitiek en zijn neiging naar autocratie.’

De krant schrijft verder in het commentaar dat de aanwezigheid en de publieke verklaringen van Trump anti-democratische en rechts-populistische elementen in het gastland versterkt: ‘Dit is zelfs al gebeurd. De suggestie van Trump dat Nigel Farage betrokken moet zijn bij toekomstige onderhandelingen met de EU werd uitgebreid verslagen. Hetzelfde geldt voor zijn steunbetuiging aan no-deal-aanhanger Boris Johnson in de strijd om het conservatieve leiderschap, en zijn advies tegen het betalen van de rekening van de scheiding van de EU.’

De kunst van diplomatie

The Times spreekt in het commentaar uit dat de ontmoeting met Trump ondanks de roerige Brexit-tijden benut moet worden voor inhoudelijk overleg over de stroeve verhoudingen tussen de VS en het VK. Daarin moeten de gedeelde waarden van Atlantisme, multilateralisme en vrije handel een hoofdrol spelen:

‘Deze waarden zullen belangrijk blijven voor het nationale Britse belang, ongeacht wie May opvolgt als premier of wat er gebeurt met de Brexit. Groot-Brittannië mag dan wel een multilateraal instituut verlaten, maar haar toekomstige veiligheid en welvaart is afhankelijk van een effectieve trans-Atlantisch militair bondgenootschap, een functionerend handelssysteem gebaseerd op wereldwijde regels en open markten.

‘Het is echter niet duidelijk of deze waarden gedeeld worden door Trump. Ze worden in ieder geval niet gedeeld door Labour-leider Jeremy Corbyn, wiens carrière wordt gekenmerkt door anti-Amerikaansheid. Achter de schermen van de ceremoniële pracht en praal, moet de regering deze waarden bekrachtigen en aan Trump opleggen dat er zonder een verandering in zijn benadering, de relatie mogelijk nog meer gespannen wordt.’

Linkse kritiek op bezoek is veelzeggend

Ook voor Trump zelf is zijn bezoek, ondanks de ceremoniële aard, uiterst politiek, aldus The Telegraph in het commentaar:

‘Hij doet zelfs geen concessies aan het protocol, door de burgemeester van Londen Sadiq Khan aan te vallen en hem een ‘stone cold loser’ te noemen vanwege diens opmerkingen in aanloop naar Trumps bezoek. De reactie van links op zijn bezoek zegt meer over onze politiek dan over die van Amerika.

‘John Bercow, speaker van het Lagerhuis, schoffeert de bezoeker, net als oppositieleider Jeremy Corbyn, door zich over te geven aan kinderachtige grootspraak, die laat zien hoe ongeschikt beiden zijn voor de ambten die ze bekleden. Ze slagen er niet in om te begrijpen dat de aanwezigheid van de Amerikaanse president op Britse bodem laat zien dat dit land nog steeds zijn ‘soft power’ kan uitoefenen op een manier zoals weinig anderen kunnen.’