Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (l.) samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever bij hun eerste gesprek vorige week na de verkiezingen.
Volledig scherm
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (l.) samen met N-VA-voorzitter Bart De Wever bij hun eerste gesprek vorige week na de verkiezingen. © BELGA

Vlaams Belang haalde nieuwe kiezers vooral bij N-VA

De grote winnaar van de federale en Vlaamse verkiezingen van anderhalve week geleden, Vlaams Belang, heeft zijn stemmen vooral bij concurrent N-VA gehaald. 31 procent van alle kiezers van de extreemrechtse partij stemde vijf jaar geleden nog op de partij van Bart De Wever. Dat blijkt uit een peiling uitgevoerd door iVox die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws konden inkijken.

78 reacties

  • Wilfried Vanden Berg

    5 jaar geleden
    Het verschil tussen NVA en VU ? Niks , totaal niks . Net zoals PVV en nu OVLD , of CVP nu CD&V , de namen zijn veranderd , de streken niet. Veel mensen laten zich nog steeds vangen . Bij NVA is de stem van het voormalig VU nog steeds te voelen .
  • Eddy Wanzeele

    5 jaar geleden
    Blijf maar stemmen op rechts. De gewone man die denkt dat door deze partijen een migrant minder naar Vlaanderen komt is er aan voor de moeite. Wat zij wel verkrijgen is dat veel verworven rechten van hun wordt afgenomen en dat ze dus in eigen voet schieten. Zulke partijen gebruiken migranten om groot te worden en deze dan misbruiken.
  • Jan De Korte

    5 jaar geleden
    Of hoe men weer alles in het daglicht stelt om aan te tonen dat het van de NVa komt. Als ge moeite stemmen hebt kunt ge niet verwachten dat 33% afkomstig van bvb. de Spa. 1% komt van de PVDA? Ze hadden niet eens de kiesdrempel. Dus verhoudingsgewijs verliezen ze evenveel. Verhoudingsgewijs verliest de CDV, OVLD , enz... veel, veel, veel meer. Objectiviteit is weer eens grondig zoek.
  • Gino Denil

    5 jaar geleden
    Zo moeilijk is die oefening niet. N-VA, CD&V en OVLD verloren samen 16 zetels. En het VB won er 15. De paar die links verschoven dat was naar pvda en groen. En 8 zetels verliezen op 33 is wel iets meer dan 5%, Heidi Werbrouck. Dat is bijna een kwart van de zetels die men had.
  • August Leemans

    5 jaar geleden
    Hoe kan nu met 4% verlies voor NV-A het VB 15% omhoog klimmen. Als ze komen van NV-A, dan raapt die partij er weer op van de ander traditionele partijen. Ze hebben NV-A gedwarsboomd in de regering en zitten nu opgeschept met het VB. Zelf zijn ze door hun kortzichtige machtshonger gekrompen tot wat ze de NV-A toewenste En nu moet NV-A hen gaan redden.