Direct naar artikelinhoud
Formatie

Vlaams Belang gooit zijn eigen ruiten in

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken heeft het over ongelukkige uitspraken van politieke neofieten.Beeld EPA

Er komen scheuren in het behang bij Vlaams Belang. Terwijl voorzitter Tom Van Grieken hardnekkig poogt fatsoenlijk over te komen, zetten discriminerende uitspraken van partijgenoten over homo’s, transgenders en de islam kwaad bloed bij N-VA, Open Vld en CD&V. Duwen ze VB ook definitief uit de Vlaamse onderhandelingskoers? 

“Holebi’s die trouwen en kinderen krijgen, dat vind ik een brug te ver.” Dominiek Sneppe, VB-verkozene in de Kamer, deed eind vorige week haar uitspraak in de Krant van West-Vlaanderen, maar die werd pas vandaag (dinsdag) opgepikt. Op sociale media leidde het citaat tot verontwaardiging, ook bij collega-politici.

Lees nu

Hoofdredacteur Bart Eeckhout: ‘Tenzij het VB zijn hele programma inslikt, is het nog maar de vraag waarover een vergelijk kan worden gevonden

De eerste reactie kwam van N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys, zelf pleegvader en getrouwd met een man, die een foto van zijn gezin tweette. Hij noemt de uitspraak “zeer problematisch”. Parys zit voor de N-VA mee aan de Vlaamse onderhandelingstafel. Daarna volgde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, die consequenties koppelde aan de quote. Zij liet weten dat de liberale waarden “onoverbrugbaar ver af staan van dit conservatief, extreem gedachtegoed”. Bij uittredend Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) klonk het: “Hoeveel redenen zijn er nodig om niét met Vlaams Belang te praten?”

Dominiek Sneppe.Beeld rv

De uitspraken van Sneppe passen in een breder rijtje. Vorige week noemde het pas verkozen Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans de media-aandacht voor holebi’s en transgenders in Het Laatste Nieuws “abnormaal”.  Voorzitter Tom Van Grieken reageert dat het gaat om ongelukkige uitspraken van “politieke neofieten”. Hij hekelt de ‘framing’ die eraan wordt gegeven. “Ons standpunt is duidelijk: holebirechten zijn verworven rechten”, zegt hij. Wel zei Van Grieken in de voorbije campagne bij herhaling dat ook hij vindt dat homokoppels geen recht hebben op kinderen, “omdat kinderen recht hebben op een papa en een mama”.

Sneppe blijft bij haar punt

Sneppe heeft op de controverse gereageerd in De Ochtend. Ze blijft naar eigen zeggen bij haar punt. ‘Ik denk dat iedereen mag doen waar hij zin in heeft zolang hij daar niemand mee kwetst. Als zij (holebi’s, red.) dat doen dan mogen ze dat doen. Ik ben zeker dat 75 procent van mijn kiezers achter mijn standpunt en mij persoonlijk staat.’

Collaboreren met islam

Er is nog meer. Zo haalde Wouter Vermeersch, net verkozen in de Kamer, dinsdag uit naar de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) omdat hij ging spreken op een suikerfeest. “Onaanvaardbaar”, vond hij dat. VB-boegbeeld Filip Dewinter deed daar nog een schep bovenop. “Het verschil tussen @vlbelang en de rest: ZIJ @cdenv @sp_a @openvld collaboreren met de #islam, WIJ gaan in het #verzet #BanIslam #ramadan2019 #suikerfeest”, schreef hij op Twitter. Dewinter toont zich al dagenlang van zijn donkerbruinste kant op sociale media, met een stroom aan berichten over de dreiging van de islam.

Kamerlid Dries Van Langenhove ging afgelopen weekend dan weer een ijsje eten omdat de verkoper belaagd zou zijn door allochtone jongeren. “Kansenparels” noemde de voorman van Schild & Vrienden hen. De verkoper ontkende het hele verhaal in een filmpje. “Kun je het ons verwijten dat we ook na de verkiezingen aan politiek doen?”, zegt Van Grieken. “De zoon van de verkoper heeft zelf contact met ons opgenomen, dan klagen we dat aan.”

Maar zo botst het Vlaams Belang op de standpunten en waarden die de N-VA uitdraagt. Parys, maar ook Vlaams Parlementslid Piet De Bruyn en minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans toonden zich voorvechters voor holebirechten. N-VA staat ook voor een ‘inclusief nationalisme’. Daar horen bezoeken aan een suikerfeest bij. Als Vlaams minister-president woonde Geert Bourgeois verschillende keren een iftar bij, het breken van de vasten tijdens de ramadan. “Mocht een collega-minister dat doen, dan was dat problematisch voor ons”, zegt Van Grieken. “Er is zoiets als de scheiding tussen kerk en staat.”

Vlaams onderhandelingen

Wegen al die uitspraken ook op de Vlaamse regeringsvorming? Formateur Bart De Wever (N-VA) laat zich niet horen. Dinsdag zat hij twee uur samen met de driekoppige Vlaams Belang-delegatie op een geheime locatie in Antwerpen. Voorzitter Van Grieken en fractieleiders Chris Janssens en Barbara Pas schoven mee aan tafel. “Het was een goed inhoudelijk gesprek”, zei Janssens na afloop. “Geen rondje voor de bühne. We hebben de punten naar voren geschoven waar we overeenkomsten hebben met de N-VA. En dat zijn er veel.” Dit drietal doet er alles aan om de onderhandelingen niet van de rails te laten lopen. 

In het gesprek met De Wever had Vlaams Belang het onder meer over het beperken van sociale rechten van nieuwkomers bij aankomst en het terugdraaien van subsidies voor etnisch-culturele organisaties “die te veel op de eigen gemeenschap zijn gericht”. In principe zijn dat aanvaardbare maatregelen voor de gemiddelde N-VA’er. Janssens zegt bij de N-VA bereidheid te voelen om verder te gaan. “De Wever lijkt de enige die het signaal van de kiezer heeft begrepen.”

Blijft de vaststelling dat Vlaams Belang en N-VA samen geen meerderheid hebben. Daarvoor wordt gekeken naar CD&V en Open Vld, maar zij zien een samenwerking met het Vlaams Belang onder geen beding zitten. Voor hen is er geen sprake van een ‘nieuw’ of ‘gematigd’ Vlaams Belang, hoe hard Van Grieken en zijn luitenanten ook proberen salonfähig over te komen. Dat is niet meer dan een laagje marketingvernis, is hen meer dan duidelijk geworden.

Ook de N-VA komt stilaan aan dit punt, zij het heel voorzichtig. “Wat voor mij telt, is: waar wil Vlaams Belang naartoe, wat leggen ze op tafel in de onderhandelingen”, vertelde Parys dinsdagavond in Terzake. “En daar zijn voor ons een paar dingen absoluut no pasarán, dat is duidelijk.”