IMF-topvrouw Lagarde voor de rechter in zaak-Tapie

Christine Lagarde, de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), moet voor de rechter verschijnen in de zaak-Tapie. Het Franse Hof van Cassatie heeft haar beroep tegen de doorverwijzing verworpen. De zaak gaat terug tot 2008, toen Lagarde als minister van Financiën in Frankrijk nalatig zou zijn geweest bij een arbitrageoordeel in het voordeel van de zakenman Bernard Tapie.
Lagarde is momenteel in China voor onderhandelingen namens het IMF.

In 2008 besliste een speciaal arbitragepanel dat de flamboyante zakenman Bernard Tapie 404 miljoen compensatie moest krijgen van Crédit Lyonnais, een bank die deels in handen was van de staat. Tapie vocht al sinds 1993 een juridische strijd uit met Crédit Lyonnais, omdat die bank hem zou hebben bedrogen bij de verkoop van Tapies sportmerk Adidas. Het was Lagarde die de zaak doorverwezen had naar het driekoppige arbitragepanel, waarvan de uitspraak bindend was.

De compensatiedeal werd gezien als een beloning voor Tapie voor zijn steun aan Nicolas Sarkozy bij de presidentsverkiezingen in 2007. Lagarde, die toen minister van Economie, Financiën en Arbeid was, besloot zich niet te verzetten tegen de beslissing. Dat leidde destijds tot grote verontwaardiging in Frankrijk.

Eind 2015 oordeelde een rechtbank dat Tapie de compensatie ten onrechte had gekregen en moest terugbetalen met interest.

Een maand later, op 5 december 2015, oordeelde het Franse Hof van Justitie van de Republiek (Cour de Justice de la République, CJR) dat Lagarde moest terechtstaan op beschuldiging van "nalatigheid door een persoon in een positie van publieke autoriteit". Lagarde ging daartegen in beroep en het is dat beroep dat het Hof van Cassatie nu verworpen heeft.

AP2014

Lagarde moet dus verschijnen voor het Hof van Justitie van de Republiek (CJR), een instantie die oordeelt over wandaden van regeringsleden tijdens het uitoefenen van hun functie.

Lagarde riskeert celstraf

Ze riskeert een celstraf van 1 jaar en een boete van 15.000 euro.
Lagarde zelf heeft altijd haar onschuld volgehouden. Haar advocaat noemt de beslissing om haar te vervolgen "onbegrijpelijk" en zei dat hij ervan overtuigd is dat het hof zal oordelen dat ze onschuldig is.

Het IMF heeft laten weten dat het het vertrouwen in Lagarde behoudt. Ook in 2015, toen het CJR voor het eerst de vervolging van Lagarde vroeg, bleef de raad van bestuur achter de topvrouw staan.

De doorverwijzing van Lagarde komt niet helemaal als een verrassing: begin deze maand had de openbaar aanklager daar al voor gepleit.

Meest gelezen