© kvro

Gemeente gaat onterecht afgemaaide houtkant opnieuw planten

De gemeente gaat een per ongeluk afgemaaide houtkant in de Hollestraat in Hallaar (Heist-op-den-Berg) opnieuw aanplanten. Vorige week ontstond daar ophef over nadat ‘Grunen Hesteneir’ Titte Van den Broeck met zijn bedenkingen naar de media was gestapt. Hij noemde de toestand “pure kafka”.

kvro

GVA+ Natuurliefhebber boos om gekortwiekte houtkant: “Hoe kun je zo incompetent zijn?”

Natuurvriend en bestuurslid bij Natuurpunt Titte Van den Broeck ijverde al sinds 2016 voor de heraanplanting van een afgemaaide houtkant langs een akker in de Hollestraat. Hij liet niet af en boekte uiteindelijk succes. De gemeente verplichtte de landbouwer om de begroeiing langs zijn veld dit voorjaar weer aan te planten.

Het nieuwe plantgoed was amper ingezaaid toen Van den Broeck tot zijn grote verbijstering vaststelde dat het opnieuw gekortwiekt was. Schepen van Openbare Werken David Geerts (PRO Heist) deelt nu mee dat een onderaannemer een vergissing heeft begaan. Hij nuanceert de omstandigheden wel. Volgens hem plantte de eigenaar de houtkant terug aan met te klein plantgoed. “Het moest in principe een minimale hoogte van 1 tot 1,2 meter hebben, in plaats van de gebruikte 60 centimeter. Daardoor vergiste de onderaannemer zich”, stelt Geerts. “De gemeente gaat de houtkant wel zelf terug aanplanten.”

Van den Broeck klaagde in een adem ook de timing aan waarmee in Heist-op-den-Berg de wegbermen worden gemaaid. Hij vindt dat de gemeente ecologische woestijnen creëert door ze te vroeg te maaien. “De beweringen dat de gemeente geen competentie heeft op het vlak van maaien, ontkracht ik formeel”, benadrukt Geerts. “We houden rekening met het bermdecreet en ook met specifieke zaken, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van de bruine vuurvlinder. Onze onderaannemers krijgen steeds duidelijke richtlijnen mee.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen