De Carnival Fantasy van Carnival Corporation.
Volledig scherm
De Carnival Fantasy van Carnival Corporation. © AP

Grootste cruiseoperator stoot tien keer zoveel zwavel uit als alle Europese wagens samen

In 2017 stootte Carnival Corporation, de grootste aanbieder van luxecruises ter wereld, bijna tien keer zoveel zwaveloxide uit langs de Europese kusten als alle 260 miljoen wagens in Europa samen. Dat blijkt uit onderzoek van transportorganisatie Transport and Environment. Vooral in Spanje en Italië is de uitstoot enorm, in ons land krijgt vooral de haven van Zeebrugge veel uitstoot van cruiseschepen te verwerken.

53 reacties

  • Wilfried Ingels

    4 jaar geleden
    Die Lez zone heeft gewoon geen enkele zin.Is gewoon pesterij van de gewone Mens die zich geen nieuwe auto kan kopen.Hoe kan zoiets klein In opprrvlakte de wereld redden.Met dank aan groen.Dom gewoon en nog dommer.Nooit meer een stem voor groen.Blijf eens redelijk.
  • Patrick Peeters

    5 jaar geleden
    Amai Greta, daar gaan je mooie praatjes. En maar opscheppen dat ze het vliegtuig nooit neemt!
  • Jean-Pierre Vercruysse

    5 jaar geleden
    Niet alle cruiseschepen zijn "gigantisch"! In tegendeel de schepen welke onze haven bezoeken zijn klein of middel groot en geen "giganten van een aantal duizenden passagiers". Verder zijn de passagiers direct in de stad, en toeristen die aan de handelaars, of café of restaurants geld laten verdienen!
  • Marco Maerten

    5 jaar geleden
    Zwaveloxide zorgt voor zure regen,deze stof werd jaren geleden uit vele brandstoffen verbannen,maar bij scheepvaart is er dus nog werk aan de winkel. Anderzijds zorgt zwaveloxide op grote hoogte(stratosfeer na zeer explosieve vulkaanuitbarstingen) voor afkoeling op aarde aangezien deze stoffen zonlicht weerkaatsen in de ruimte.
  • Raf Lieten

    5 jaar geleden
    En Antwerpen dan met zijn emmisiezone? Rechts en links van de Schelde. En op die Schelde dus nougabollen. De containerschepen die door de stad varen stoten volgens mij 100x meer vuile lucht uit dan 1 jaar alle auto’s die in Antwerpen rijden. Vertel mij de logica eens aub?