CDH wil op geen enkel niveau mee besturen

© Photo News

De Franstalige partij CDH kiest de komende vijf jaar op elk niveau voor een oppositiekuur. Dat heeft het partijbureau van de Franstalige tegenhanger van CD&V woensdag beslist.

Het CDH was in Franstalig België een van de verliezers van de verkiezingen. De laatste dagen riepen een aantal kopstukken, onder wie Kamerfractieleidster Catherine Fonck, al op tot een oppositiekuur. Dat wordt nu bevestigd door voorzitter Maxime Prévot. Hij kondigde op een persconferentie aan dat zijn partij op geen enkel niveau - noch in Wallonië, noch in Brussel, noch federaal - zal meebesturen in de volgende legislatuur.

LEES OOK.CD&V en CDH willen as vormen van federale regering: “We kunnen ruggengraat zijn voor België”

“De kiezers hebben ons een erg duidelijk signaal gegeven op 26 mei”, zei voorzitter Maxime Prévot woensdag. “Dat signaal zegt dat de Brusselaars en Walen geen vragende partij zijn dat het CDH verantwoordelijkheid blijft opnemen.”

Beste oplossing

De ochtend na de verkiezingen gingen er binnen de partij reeds stemmen op dat een oppositiekuur voor het CDH de beste oplossing zou zijn. De uiteindelijke beslissing werd woensdag genomen binnen een bijzonder partijbureau na een discussie van zo’n drie uur. Hoewel sommige deelnemers hun twijfels uitten, verzette niemand zich tegen de vaststelling dat het CDH nog weinig gewicht in de schaal kan leggen of tegen de keuze voor de oppositie. Dat was na afloop van de vergadering te horen.

“We zouden als alibi of garantie dienen voor een project waarop we onvoldoende kunnen wegen. De relevantie van onze actie is belangrijker dan de verleiding van ministerposten. Met die laatste zouden we overigens misprijzen tonen voor het signaal van de kiezer ten voordele van ons overleven. Onze ideeën en waarden zijn veel groter dan dat”, benadrukte Prévot.

Tijd gekocht

De partij heeft nu vijf jaar om zichzelf opnieuw uit te vinden. “De interne heropbouw en radicale ideologische herbronning van de partij moet vanaf nu starten, met de hulp van zoveel mogelijk generaties en externe bronnen”, aldus de voorzitter, die wil werken aan “een nieuw tijdperk voor het CDH”.

De heropbouw van de partij -zonder taboe, ook niet over de partijnaam - zou een tweetal jaar duren, waarna de kiezer drie jaar krijgt om te wennen aan de nieuwe boodschap. Daarom zal het CDH dus niet deelnemen aan de onderhandelingen voor de vorming van de verschillende meerderheden. “De kiezers hebben hun voorkeur uitgesproken voor andere partijen. Het is dus democratisch aan hen om de nodige compromissen te sluiten voor de vorming van de toekomstige meerderheden”, zei Maxim Prévot nog.

Verrassend manoeuvre

Door de zelfverklaarde oppositiekuur van CDH, lijken alvast op Waals niveau MR en PS tot elkaar veroordeeld. Met CDH zou een centrumlinkse coalitie PS-Ecolo-CDH nog haalbaar geweest zijn, zonder is een linkse regering enkel mogelijk met het extreemlinkse PTB en daar lijken PS en Ecolo niet voor gewonnen. Maar ook op federaal niveau, waar de puzzel sowieso al bijzonder ingewikkeld oogt, kan het verrassende manoeuvre de nodige implicaties hebben.

Ecolo staat overal voor open

Ecolo blijft open staan voor initiatieven, hetzij van de federale informateurs, hetzij van de regionale initiatiefnemers. “De covoorzitters nemen akte van de beslissing van CDH om zich vanaf nu volledig af te sluiten van alle contacten voorafgaand aan een eventuele onderhandeling voor de vorming van een regering voor Brussel, Wallonië, de Franse gemeenschap of voor het federale niveau”, stellen Jean-Marc Nollet en Zakia Khattabi. “Ecolo zal blijven ingaan op eventuele initiatieven van de federale of de regionale informateurs.”

PS wil woensdag niet reageren op de beslissing van CDH. De Franstalige socialisten gaan door met hun consultaties in de gewesten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen