Direct naar artikelinhoud
VerkeerUpdate

E313 in Geel-Oost volledig vrij

De E313 in Geel-Oost is volledig vrijgegeven.Beeld Peter Vanderveken

De E313 is volledig vrijgegeven. Richting Hasselt en Luik blijft de snelweg nog dicht. Daar vond vannacht een ongeval plaats met twee vrachtwagens. Er moest schade aan het wegdek worden hersteld. Een van de voertuigen is een lpg-tankwagen, waarvan de tank is lekgeslagen. Uit voorzorg werd ook een nabijgelegen woonwijk ontruimd. 

De problemen ontstonden afgelopen nacht even voor 1 uur nadat ter hoogte van Geel-Oost in Laakdal in de richting van Hasselt twee vrachtwagens op elkaar botsten. De tankwagen en vrachtwagen reden op elkaar in in de staart van een file. Die ontstond nadat bomen de snelweg waren opgewaaid door het hevige onweer.

Eén chauffeur kon zijn vrachtwagen op eigen kracht verlaten en bleef ongedeerd. De chauffeur van de tankwagen, een vrouw, zat gekneld. Door het lekkende gas moest de brandweer bijzonder voorzichtig te werk gaan. De lekkende tank werd besproeid met water om ontploffingsgevaar te beperken. Het slachtoffer kon na bijna twee uur eindelijk bevrijd worden en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Over haar toestand is niets bekend.

De E313 is in beide richtingen al urenlang afgesloten.Beeld Peter Vanderveken

Gevaarlijke bergingswerken

De lange afhandeltijd van het ongeval heeft volgens de hulpdiensten alles te maken met de complexe veiligheidssituatie van de lpg-tankwagen. Daarin zijn onderaan verschillende lekken geslagen en het volstaat blijkbaar niet om die te dichten. Voordat de tankwagen kan getakeld worden, moet eerst de lpg worden overgepompt en dat gebeurt met de grootste omzichtigheid.

De E313 is in beide richtingen al urenlang afgesloten.Beeld Peter Vanderveken

Evacuatie en infonummer

Door de complexe bergingsoperatie wordt in Eindhout, een deelgemeente van Laakdal, een woonwijk uit voorzorg geëvacueerd. Bewoners die niet bij familie of vrienden terechtkunnen, worden opgevangen in een lokaal opgericht opvangcentrum, in zaal Dennenoord, Smallestraat 4 in Eindhout. In het dorp bevindt zich ook een basisschool, die zorgt indien nodig voor opvang van de kinderen en verwittigt alle ouders.

Er werd ook een infonummer gelanceerd waar mensen terechtkunnen die meer informatie willen over het ongeval en de impact op de buurt. Het gaat om het nummer 1771.

Evacuatie en infonummer
Beeld VTM NIEUWS

File en omleidingen

Als de tankwagen volledig moet worden overgepompt, blijft de snelweg vermoedelijk de hele dag dicht. Het Verkeerscentrum drukt alle wegverkeer op het hart de ruime omgeving van het ongeval te vermijden. 

Er zit geen verkeer meer vast achter het ongeval, maar op weg naar de afritten die bestuurders moeten nemen in beide richtingen staan er wel nog lange files. Richting Antwerpen gaat om tien kilometer file, richting Luik vijf kilometer. De wachttijden blijven er meer dan een uur bedragen en ook het lokale wegennet loopt nog steeds overvol. 

Het verkeer tussen Antwerpen en Hasselt wordt aangeraden om via Brussel (E19) om te rijden. Ook pendelaars tussen Antwerpen en Luik en tussen Gent en Hasselt rijden beter om via Brussel. Van en naar Aken en Maastricht is de E34 via Eindhoven een alternatief.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...