Zestiger krijgt 10 maanden voorwaardelijk voor haatdragende tweets tegen moslims en bedreigen van Unia-directeur

© BELGA

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft woensdag een 65-jarige man uit Antwerpen veroordeeld tot tien maanden cel voorwaardelijk en een boete van 800 euro. De man stond terecht voor het posten van haatdragende en racistische tweets tegen moslims, alsook voor belaging van Unia-directeur Els Keytsman. Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, had zich burgerlijke partij gesteld.

gjs

De man postte de berichten onder de naam ‘Fidelio’. De rechtbank oordeelde onder meer dat de beklaagde expliciet oproept “tot geweld tegen en het uitmoorden van moslims”. Door zijn handelen zette hij ook derden aan tot racisme. “Hij plaatst racistische berichten en laat ‘volgers’ toe racistische opmerkingen te blijven spuien. In onze maatschappij, die gesteund is op gelijkheid van kansen zonder enig onderscheid, kan dit niet getolereerd worden”, oordeelde de rechtbank.

Hij krijgt tien maanden voorwaardelijk voor bedreiging, aanzetten tot haat of geweld, verspreiden van denkbeelden gegrond op rassuperioriteit of rassenhaat alsook een resem inbreuken op de wapenwetgeving.

Unia

Ook de aanklacht van belaging achtte de rechtbank bewezen. De man viseerde namelijk via Twitter persoonlijk Unia-directeur Els Keytsman en Unia-beleidsmedewerker Rachida Lamrabet. Zij krijgen een schadevergoeding.

In een reactie zegt Unia dat “het taalgebruik van Fidelio zeer beangstigend en niet te negeren” was en dat een grens is overschreden. Het instituut roept sociale media op om accountinformatie sneller vrij te geven bij ernstige aanwijzingen van inbreuken op de wet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen