Direct naar artikelinhoud
Europees Parlement

Partij van Thierry Baudet komt bij Europese familie van N-VA

Derk Jan Eppink en Thierry BaudetBeeld AFP

Forum voor Democratie, de veelbesproken Nederlandse partij van Thierry Baudet, is toegetreden tot de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). In die conservatieve fractie zit ook de N-VA. Voorlopig toch nog, de Vlaams-nationalisten overwegen een transfer.

Derk Jan Eppink, de Europese kopman van Forum voor Democratie, maakte het nieuws bekend via Twitter. “Forum voor Democratie is zojuist toegelaten tot de ECR in het Europees Parlement. Bij acclamatie! Alleen ChristenUnie was tegen en verliet de zaal. De honden blaffen maar de karavaan trekt verder!”

Op de eerste vergadering van de ECR sinds de Europese verkiezingen hebben zich woensdagmiddag ook nog een Grieks en een Duits Europarlementslid officieel aangesloten. Tot nu toe vormden de Britse conservatieven, de Tory’s, de ruggengraat van de ECR-fractie, maar wellicht verlaten zij binnenkort het Europees halfrond omwille van de brexit. Als de ECR wil overleven als een machtsfactor in het Parlement, moet er dus vers bloed aangetrokken worden.

Eurokritisch

Vraag is welke toon de ‘nieuwe’ ECR zal aanslaan. Vandaag staat de fractie te boek als eurorealistisch. Maar Forum voor Democratie-leider Baudet zelf droomt al luidop van een eurokritische beweging. “Tot nu toe waren de eurosceptische krachten in Brussel hopeloos verdeeld. Daardoor lukte het de fanatici – zoals Guy Verhofstadt, Jean-Claude Juncker, Frans Timmermans – om steeds meer macht te centraliseren en de nationale staten te ondermijnen”, vertelde hij in maart.

De N-VA geeft voorlopig geen commentaar op de toetreding van Forum voor Democratie. “We zijn onze Europese positie momenteel nog volop aan het bekijken”, zegt woordvoerder Joachim Pohlmann. “De kans bestaat dat we elders, in een andere fractie, onderdak zoeken. Maar een verlengd verblijf bij de ECR is ook zeker nog mogelijk. Eind juni is de eerste zitting van het Europees Parlement, tegen dan zal onze partijraad beslissen over onze Europese toekomst.”

De N-VA, die sinds 2014 deel uitmaakt van de ECR, is alvast beducht om in een te eurokritisch clubje te blijven plakken. Zodra de Tory’s Europa verlaten, dreigt hun kopman Geert Bourgeois achter te blijven in het gezelschap van onder meer de geviseerde Poolse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid en de extreemrechtse Zweedse Democraten. De nieuwkomers beloven dus ook niet veel beterschap. Baudet is naar eigen zeggen “tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding”. Bourgeois oordeelt streng over de Europese Unie, maar fundamenteel steunt hij het project wel.