Advocate geeft slachtoffers van legionella raad: “Ga allemaal naar het gerecht en stel u burgerlijke partij”

© BELGA

“Ga allemaal naar het gerecht en stel u burgerlijke partij.” Dat is het advies van Griet Cnudde voor de mensen die iemand verloren hebben door de legionella-uitbraak. De advocaat heeft ervaring met groepen mensen die zich moeten weren tegen een mastodont. “Maar idealiter komt het niet tot een proces en wordt alles in der minne geregeld. Ik raad de papierfabriek en de slachtoffers hetzelfde aan: praat met elkaar.”

jcd

Meester Griet Cnudde vertegenwoordigde ooit de bewoners van Boom in hun strijd tegen Tomorrowland en die van Antwerpen in die tegen de Sinksenfoor. Bij dat laatste voorbeeld met het meeste succes. In het geval van Evergem en Stora Enso lijkt samen procederen geen goed idee volgens de advocate. “Iedereen moet zich apart burgerlijke partij stellen”, zegt ze. Voor het geval dat er strafbare feiten worden gevonden en het bedrijf strafrechtelijk vervolg zou worden. “Maar het kan ook dat de feiten als een inbreuk op de milieuwetgeving wordt gekwalificeerd. Het is ook mogelijk dat de zaak bestuurlijk wordt gehandhaafd en dan komt het niet tot een strafrechtelijk proces.”

En dus raadt Cnudde de slachtoffers aan om een minnelijke schikking te regelen met het bedrijf. “Praten met elkaar, dan hoef je ook niet te wachten tot het op een proces komt.”

Op fortuinen morele schadevergoeding hoeven de slachtoffers niet te rekenen. “Dit is Amerika niet”, zegt Cnudde. “De vergoedingen in ons land zijn meestal zeer laag in vergelijking met de opgelopen schade.” Er zijn de bewezen kosten: de ziekenhuiskosten die niet werden terugbetaald, eventuele arbeidsongeschiktheid en in geval van de twee dodelijke slachtoffers de begrafenis. “Maar de morele schadevergoeding is bij ons zeer laag. In het geval van iemand die zijn echtgeno(o)t(e) verloor is dat meestal niet meer dan 15.000 euro.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen