Direct naar artikelinhoud
Onweer

Nieuw hevig onweer op komst: code oranje in Limburg

Nieuw hevig onweer op komst: code oranje in Limburg
Beeld ANP

Na de pittige onweersbuien van gisteren is het vandaag tijdelijk iets rustiger, maar vanavond en vannacht is er opnieuw kans op onweer. Voor Limburg geldt code oranje, voor de rest van Vlaanderen code geel, zo waarschuwt het KMI.

De brandweerposten in de drie Limburgse hulpverleningszones ontvingen van dinsdagavond tot woensdagochtend in totaal zo’n 1.100 oproepen voor stormschade. In de zone Noord-Limburg liepen 300 telefoontjes binnen. De zone Oost-Limburg ontving er 260 en bij de zone Zuid-West Limburg stond de teller op een 470-tal.

De zone Oost-Limburg kreeg ook woensdag nog heel wat telefoontjes voor stormschade binnen. Rond 17 uur stonden er nog 180 meldingen open. De brandweerploegen zullen tot woensdagavond laat in de weer zijn om zoveel mogelijk adressen af te werken. De hulpdiensten vragen de mensen om geduld.

In Beringen werden de Koolmijnlaan en de Tennisstraat sinds 15.30 uur weer opengesteld voor het verkeer. Die straten waren dinsdagavond bezaaid met takken en bomen. Het park van de Directeur, het park van Beverlo en de speeltuin van Koersel Kapelleke blijven gesloten voor bezoekers. Op het grondgebied van Peer blijft de gewestweg N747 tussen Eksel en Kleine-Brogel afgesloten voor het verkeer wegens opruim- en herstellingswerken. Enkele grote Amerikaanse eiken gingen er tegen de vlakte. De bomen kwamen op de gewestweg en in de bosrand terecht. Het wegdek raakte beschadigd door het uitrukken van de boomwortels. Eerst moeten de bomen worden opgeruimd en pas daarna kunnen de herstellingswerken aan het wegdek beginnen. Dat zal enkele dagen in beslag nemen. Er is in een plaatselijke omleiding voorzien.

Nieuw onweer in oosten van land

Weermodellen berekenen in de loop van de avond een nieuwe onweersdreiging vanuit het zuidoosten. Dankzij een trage verplaatsing van de buien, kunnen ze lokaal voor veel regen op korte tijd zorgen (10-30 mm). “Over het westen van België is de kans op dergelijke buien kleiner aangezien er daar meer bewolking wordt verwacht en de onstabiliteit onvoldoende kan opbouwen”, aldus Roose.

Het KMI heeft wegens de voorspellingen voor heel het land in de nacht van woensdag op donderdag code geel uitgeroepen. De weerdienst verwacht op veel plaatsen intense regen en soms felle onweersbuien, met kans op zware windstoten. De minima liggen dan tussen de 7 en 12 graden.

Nieuw onweer in oosten van land
Beeld Noodweerbenelux

Einde onstabiele periode in zicht?

De komende dagen blijven we op het grensvlak zitten tussen warme en onstabiele lucht in het oosten van Europa en koelere lucht boven het Verenigd Koninkrijk. Dit is een klassieke situatie die kan zorgen voor fiks onweer boven de Lage Landen.

Volgens de allerlaatste weermodellen kan die situatie zeker nog aanhouden tot 10-12 juni 2019. “De reden is éénvoudig. Er verandert vrij weinig op de Europese weerkaarten en de warme lucht blijft nabij”, aldus NoodweerBenelux.

Morgen krijgen we wisselend bewolkt weer met buien, bij maxima tussen 14 graden in de Hoge Venen en 20 graden in de Kempen. Vrijdag is het eerst vrij zonnig of licht bewolkt. De bewolking neemt toe en in de namiddag en vrijdagavond gaat het regenen. Het kwik stijgt tot 22 of 23 graden in het centrum.

Zaterdag wordt het wisselend bewolkt met een aantal buien. De maxima liggen rond 17 graden. Zondag wordt het vaak bewolkt, maar meestal droog. De maxima liggen rond 20 graden.