Direct naar artikelinhoud
Schild & Vrienden

UGent reageert op Schuld & Vrienden-heisa: ‘Geen deontologische fout’ van assistent

Schild & VriendenBeeld RV

“Er is geen enkele aanwijzing dat de meningen of overtuigingen en de verspreide tweets de betrokken assistent beïnvloed hebben in de uitoefening van zijn functie aan de UGent. De UGent kan dan ook geen deontologische fout vaststellen.” Dat zegt de Universiteit Gent in een statement over de heisa die is ontstaan rond de Twitter-account Schuld & Vrienden. 

Schuld & Vrienden ontstond in de nasleep van de extreemrechtse groep Schild & Vrienden, en legde via inside informatie bloot hoe de groep rond Dries Van Langenhove denkt en werkt. Vorige week slaagden enkele anonieme gebruikers van het internetforum 4chan erin om de identiteit van een van de mensen achter het account te achterhalen. De man in kwestie, een assistent aan de UGent, kreeg doodsbedreigingen en besloot zijn socialemediaprofielen offline te halen

Bij de UGent werd intussen nagetrokken of er deontologische problemen de kop opstaken. Zo zou de man via Schuld & Vrienden ook getweet hebben over studenten wiens examens hij moest quoteren. 

Maar volgens de universiteit zijn er geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk deontologische fouten zijn gebeurd. “De betrokken assistent gebruikte de twitteraccount niet in zijn hoedanigheid van personeelslid aan de UGent. Tweets die door hem werden gepubliceerd zijn voor eigen rekening. Hij publiceerde deze niet namens of voor rekening van de UGent.”

Op sociale media werd er gesuggereerd dat de man informatie over studenten zou hebben misbruikt waar hij als assistent toegang tot had. Dat blijkt niet te kloppen. “Er zijn geen aanwijzingen dat hij zijn hoedanigheid van assistent aan de UGent heeft misbruikt. De betrokken assistent is formeel: hij kon zelf geen punten invoeren of wijzigen. Hij verklaart bovendien geen toegang te hebben tot privé-gegevens van studenten. Indien een assistent betrokken wordt bij de verbetering van examens gebeurt dat overeenkomstig de quoteringsregels vastgelegd door de verantwoordelijk lesgever”, klinkt het.