Direct naar artikelinhoud
Moord Julie Van Espen

Vijf jaar cel geëist voor Steve Bakelmans in verkrachtingszaak ex-vriendin

De advocaat van Steve Bakelmans arriveert bij de rechtbank.Beeld Photo News

De openbaar aanklager eist vijf jaar cel tegen Steve Bakelmans voor de ver­krachting van zijn ex-vriendin. Dat is een zwaardere eis dan de vier jaar die hij in eerste aanleg kreeg. Het heeft twee jaar geduurd voor de zaak voor het hof van beroep kwam. Met het gevolg dat Bakelmans op 4 mei Julie Van Espen kon vermoorden.

De 39-jarige Steve Bakelmans leek gisteren niet onder de indruk van de grote belangstelling voor zijn proces. Hij kwam rustig de zaal binnen, wendde zijn blik af van het publiek en had enkel oog voor de voorzitter van de rechtbank. Hij zag er verzorgd uit, gekleed in een grijze gevangenisplunje. Hij leek niet langer op de haveloze, onverzorgde man van de foto’s die de politie verspreidde na de verdwijning van Julie Van Espen. Hij was toen al weken dakloos.

Bakelmans zei enkel het hoogstnodige. Hij moest even nadenken toen de rechter zijn adres vroeg. “Ik had een referentie-adres bij het OCMW-centrum in de Zwartzustersstraat”, antwoordde hij dan met zachte stem. Toen de rechter de zitting even schorste, stak hij onmiddellijk zijn handen uit voor de handboeien. 

‘Verwerking duurt jaren’

De ex-vriendin was ook aanwezig op het proces. Zij zat op amper enkele meters van Bakelmans, met wie zij vier jaar lang een knipperlichtrelatie had. In juni 2016 maakte zij het uit. Steve Bakelmans ging door het lint. Hij trapte ’s nachts de deur in en vergreep zich aan haar. Om haar verzet te breken gaf hij haar twee vuistslagen in het gezicht en propte sokken in haar mond zodat niemand haar gekrijs kon horen.

Advocate Manon Gutwirth, die de ex-vriendin bijstaat: “Door de moord op Julie Van Espen hebben de media alle details over de oude verkrachtingszaak publiek gemaakt. Mijn cliënte heeft in eerste aanleg een schadevergoeding gekregen en is daarom niet in beroep gegaan. Dat korte proces is onvoldoende om de zware feiten te verwerken. Daarom is zij elke keer naar de rechtszaal gekomen om te horen welke straf Steve Bakelmans in beroep zou krijgen. Zij bracht vrienden en familie mee om haar te steunen. Ik vraag een proces achter gesloten deuren.”

Het hof oordeelde dat de privacy van het slachtoffer zwaarder woog dan het maatschappelijk belang in deze zaak. Daarom werd het proces voortgezet achter gesloten deuren.

Tien minuten

Tien minuten later kwamen de advocaten al naar buiten en werd Bakelmans terug naar zijn cel in de Antwerpse Begijnenstraat gebracht. Over twee weken volgt de uitspraak.

Vanochtend moet Steve Bakelmans opnieuw naar de rechtbank komen. Hij verschijnt dan voor de raadkamer die beslist over zijn verdere opsluiting in het onderzoek naar de moord op Julie Van Espen. Voor het einde van de maand volgt er ook een reconstructie van die gruwelijke feiten aan het Albertkanaal in Merksem. (PLA)