Informateurs Reynders en Vande Lanotte brengen eerste verslag uit bij koning Filip

Didier Reynders en Johan Vande Lanotte © Belga Image

Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) worden om 14 uur in het Koninklijk Paleis in Brussel verwacht om bij koning Filip een eerste verslag uit te brengen van hun opdracht.

Daarna volgt een persmoment. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen.

Vorige week donderdag belastte de koning Reynders en Vande Lanotte met een informatieopdracht ‘om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan’.

De twee politici werken in de grootste discretie. Wel raakte bekend dat ze naast contacten met politici van de verschillende politieke partijen, ook discrete contacten met instellingen en organisaties buiten de politiek hebben. Ze zouden zo zicht willen krijgen op de socio-economische uitdagingen waar ons land voor staat.

Gisteren nog presenteerde de Europese Commissie haar economische en andere beleidsaanbevelingen voor de verschillende bestuursniveaus van ons land. Uit cijfers van het Planbureau, die in De Tijd uitlekten, blijkt dan weer dat het begrotingstekort dit jaar zou oplopen naar 7,5 miljard euro en in 2020 naar 9,6 miljard euro.

Ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageerde op Radio 1 met de boodschap dat ‘dit de nieuwe initiatieven die tijdens de verkiezingscampagne naar voren werden gebracht, doet relativeren’.

CDH: Non

Het CDH kondigde woensdag al aan dat het de komende vijf jaar op alle niveaus in de oppositie gaat en dus geen kandidaat-regeringspartner is. Maar dat wil niet zeggen dat de Franstalige humanisten niet bereid zijn om hun verantwoordelijkheid op te nemen en indien nodig voor ‘nationale eenheid’ te zorgen, verduidelijkte voorzitter Maxime Prévot vanochtend op La Première. Zo’n eenheid zou volgens hem nodig kunnen zijn om extreemrechts een halt toe te roepen, communautaire vrede te garanderen of noodzakelijke klimaatmaatregelen te nemen.

‘Wij dragen een zin voor verantwoordelijkheid. Als onze vijf bescheiden zetels (in de Kamer, red.) nodig zouden zijn om extreemrechts tegen te houden, de stabiliteit van het land of de communautaire vrede te waarborgen, of beslissingen te nemen in zaken van groot belang, zoals het klimaat, dan is het logisch dat we positief zouden antwoorden als het erop aankomt de nationale eenheid te bewaren’, legde hij uit. ‘Maar we kunnen onze stemmen ook vanop de oppositiebanken aandragen, zonder dat we deel moeten uitmaken van een regering.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content