Direct naar artikelinhoud
Gelijke rechten

Japanse minister blijft erbij: verplichte hoge hakken op werkvloer zijn ‘noodzakelijk en redelijk’

Vrouwen op weg naar een bedrijventerrein in Tokio.Beeld REUTERS

De Japanse minister van Werk en Gezondheid, Takumi Nemoto, vindt het niet nodig om de dresscode te verbieden waarmee bedrijven in Japan vrouwelijke werknemers verplichten hoge hakken te dragen op het werk. Volgens Nemoto zijn die voorschriften sociaal geaccepteerd, noodzakelijk en redelijk. Dat melden Japanse media.

Nemoto reageert daarmee op de #KuToo-petitie die dinsdag aan zijn ministerie aangeboden werd. Die petitie, die door zeker 19.000 mensen werd ondertekend, werd door een groep vrouwen opgezet uit protest tegen de geldende kledingvoorschriften. Bij veel Japanse bedrijven wordt van vrouwelijke werknemers verwacht dat ze onberispelijk gekleed zijn en daar horen vrijwel altijd hoge hakken bij.

Takumi NemotoBeeld AFP

De #KuToo-campagne, die speelt met de Japanse woorden ‘kutsu’ (schoenen) en ‘kutsuu’ (pijn) en ook verwijst naar de #MeToo-beweging, werd door actrice en schrijver Yumi Ishikawa gelanceerd nadat een tweet waarin ze klaagde over haar pijnlijk hoge hakken in een mum van tijd viraal ging. 

“Ik hoop dat deze campagne de sociale normen zal veranderen zodat vrouwen zonder onbeleefd over te komen ook gewoon platte schoenen kunnen dragen, net zoals mannen”, zei Ishikawa bij het aanbieden van de petitie in de Japanse media.

Mensen die de campagne ondertekenden, roepen intussen ook op de formele dresscode voor mannen los te laten: de meeste mannen die in steden op kantoren werken, zijn vaak verplicht om in pak op hun werk te verschijnen.

Maar gezien de reactie van de minister is het maar de vraag of er van verandering iets in huis komt.

Twitter bericht wordt geladen...