Direct naar artikelinhoud
Politiek

Koning verlengt opdracht van informateurs Reynders en Vande Lanotte tot 17 juni: ‘Scenario van 2010 en 2011 niet meer herhalen’

Didier Reynders en Johan Vande Lanotte vorige week, nadat koning Filip beiden tot informateur had benoemd.Beeld Photo News

De koning heeft de opdracht van informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte verlengd tot 17 juni. Dan moet het duo opnieuw verslag uitbrengen op het Paleis over de federale regeringsvorming. PVDA en Vlaams Belang werden niet gehoord ‘omdat er met die partijen geen meerderheid mogelijk is’. 

Vorige week donderdag belastte de koning Reynders (MR) en Vande Lanotte (sp.a) met een informatieopdracht “om de uitdagingen waar ons land voor staat te identificeren en om de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering na te gaan”. De twee politici werken in de grootste discretie en brachten vandaag verslag uit bij de koning.

Vlaams Belang en PVDA niet gehoord

Vande Lanotte en Reynders zeggen met “hun gesprekspartners een eerste politieke, economische en maatschappelijke stand van zaken te hebben opgemaakt”. Beide informateurs hebben gesprekken gevoerd met de voorzitters “van alle partijen die op dit moment een rol kunnen spelen om een federale regering te vormen”. Vlaams Belang en PVDA waren daar niet bij “omdat we vaststelden dat er met die partijen geen meerderheid mogelijk was”. Daarbij hielden ze ook rekening “met de houdingen van de partijen tegenover elkaar”, klinkt het. 

Vlaams Belang zegt alvast “niet waardig te zijn gevonden om te worden gehoord” en reageert ontevreden.

Reynders en Vande Lanotte benadrukken dat ze snel resultaat willen boeken: een situatie zoals in 2010 en 2011, met meer dan 500 dagen zonder volwaardige regering, mag deze keer niet meer voorkomen. “In tegenstelling tot 2010 en 2014 heeft de uittredende regering in lopende zaken geen meerderheid meer in het nieuwe federale parlement. Daardoor heeft ze niet dezelfde beslissingskracht. Samen met een mogelijke economische terugval zorgt dat ervoor dat een snelle oplossing absoluut noodzakelijk is”, klonk het. “De huidige regering heeft 38 zetels op 150 in het nieuwe parlement. We kunnen ons geen vijfhonderd en meer dagen permitteren”, aldus Vande Lanotte.

“Het besef hiervoor is sterk aanwezig bij alle politieke, economische en maatschappelijke gesprekspartners. In het belang van onze burgers, onze economie, ons land en ons internationaal imago zou zo snel mogelijk moeten worden overgegaan tot formatiegesprekken.”

Lang gesprek over klimaat

Naast hun politieke gesprekken hadden de informateurs contacten met vakbonden (ACV, ABVV, ACLVB), werkgevers (VBO, Unizo, UCM, Agrofront), de Nationale Bank en het Netwerk tegen Armoede. Aan een eerste reeks federale overheidsdiensten (Binnenlandse Zaken en Federale Politie, Justitie, Defensie, Buitenlandse Zaken, Volksgezondheid) vroegen ze wat voor hen de speerpunten voor de komende jaren zouden moeten zijn. Over de klimaatuitdagingen spraken ze lange tijd met expert Jean-Pascal van Ypersele.

De informateurs zullen binnenkort ontmoetingen hebben met het Planbureau, le Réseau wallon de Lutte contre la Pauvreté en le Réseau belge de Lutte contre la Pauvreté.

Woensdag nog presenteerde de Europese Commissie haar economische en andere beleidsaanbevelingen voor de verschillende bestuursniveaus van ons land. Uit cijfers van het Planbureau, die in De Tijd uitlekten, blijkt dan weer dat het begrotingstekort dit jaar zou oplopen naar 7,5 miljard euro en in 2020 naar 9,6 miljard euro. Ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V) reageerde in De Ochtend op Radio 1 met de boodschap dat “dit de nieuwe initiatieven die tijdens de verkiezingscampagne naar voren werden gebracht, doet relativeren”.