Direct naar artikelinhoud
buitenland

Michael Caine verandert naam door terrorismedreiging

Michael Caine heeft zijn naam veranderd vanwege de verhoogde veiligheidscontroles op vliegvelden sinds Islamitische Staat terreur zaait in Europa. Vanaf nu heet de Britse acteur... Michael Caine.

Michael Caine is sinds 1954 zijn artiestennaam, maar op zijn paspoort stond nog altijd zijn geboortenaam vermeld. Dat zorgde bij de douaniers voor verwarring. Die herkenden hem immers als de beroemde acteur Michael Caine, maar kregen een paspoort overhandigd met de onbekende naam Maurice Micklewhite. "Soms stond ik er wel een uur", vertelde Caine deze week tijdens een vraag en antwoordsessie in Londen.

'Als ik voor een andere bioscoop had gestaan, had ik Michael Honderd en een Dalmatiërs geheten'
Michael Caine

De naam Caine was een spontane ingeving. Hij stond eerder op het toneel als Michael Scott, maar er bleek al een andere acteur met dezelfde naam te bestaan. Tijdens een telefoongesprek met zijn manager moest 'Maurice Micklewhite' snel met iets anders komen. Vanuit de telefooncel in Leicester Square had hij uitzicht op een bioscoop, waar hij een filmposter voor The Caine Mutiny zag hangen, met zijn favoriete acteur Humphrey Bogart. De keuze was snel gemaakt.

Als hij voor een andere bioscoop had gestaan, grapte de acteur, "had ik Michael Honderd en een Dalmatiërs geheten".