Direct naar artikelinhoud
Jupiler

Jupiler vergroot pint deze zomer van 25 naar 30 cl: ‘Fout signaal’

Jupiler vergroot pint deze zomer van 25 naar 30 cl: ‘Fout signaal’
Beeld Getty Images/Hemera

Een pint van 30 cl in plaats van de gebruikelijke 25 cl, tegen dezelfde prijs. Dat is de zomeractie van biermerk Jupiler in zowat 2.000 deelnemende horecazaken. Ter compensatie levert producent AB Inbev bij cafébazen het vijfde vat gratis. Indien de actie succes kent - wedden voor een bak bier dat dit het geval zal zijn? - kan een pint van 30 cl de nieuwe Jupiler-standaard worden. ‘Fout signaal’, oordeelt het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Andere Drugs, want ‘grotere drankeenheden doen ook meer consumeren’. 

De woordvoerder van Jupiler, Glendal Vandenbempt,  probeert de reden van de actie uit te leggen: “We hebben elk jaar zomeracties met verschillende merken. Zo hadden we al acties waarbij de klant die in de supermarkt twee kratten bier koopt er één gratis krijgt. Dit jaar richten we onze zomeractie op de horeca. Cafébazen konden de voorbije weken vrijwillig inschrijven voor deze actie. Ze krijgen nieuwe, grotere bierglazen. Per vier aangekochte vaten krijgen ze een vijfde vat gratis, en we gaan ervan uit dat ze geen hogere prijs zullen aanrekenen aan de klant. Zowat tweeduizend Belgische cafés hebben zich inmiddels aangesloten.”

Sceptici werpen op dat de actie een vorm van compensatie zou zijn voor het feit dat Jupiler jarenlang de invoer van goedkopere Jupiler uit Nederland in ons land heeft gedwarsboomd, waarvoor AB Inbev enkele weken geleden een boete van 200 miljoen euro van Europa kreeg. “Deze zaken zijn niet gerelateerd. De voorbereiding voor deze actie is in januari gestart en toen was van die boete nog geen sprake”, klinkt het bij ABInbev.

Dat Jupiler met grotere pinten uw zomer wil opvrolijken, staat volgens hun woordvoerder niet in contrast met de “smart drinking cultuur” die het biermerk zou onderschrijven. “Inzake verantwoord drinken is het onze doelstelling dat tegen 2025 een vijfde van ons globale volume uit niet- en laagalcoholische bieren bestaat.” Met grotere alcoholhoudende pinten gaat dit toch niet lukken? De actie loopt immers niet voor alcoholvrije Jupiler, “want die hebben we niet op vat, enkel voor grote evenementen.”

“Ons motto luidt ‘for every occasion, there’s a beer’. Wie moet rijden, kan een alcoholvrij biertje drinken. We zullen dus nog meer ons best moeten doen om onze 0,0%-bieren te promoten.” 

Waarom is niet geopteerd voor pinten van 33 cl, waarvoor heel wat cafés de glazen toch al in huis hebben? “We zijn benieuwd wat de fans van deze nieuwe maat vinden, en we gaan dat ook evalueren. Indien de actie aanslaat, kan de pint van 30 cl de nieuwe standaard worden.”

De producent maakt het de klant moeilijk zijn drankconsumptie in te schatten. Op de duur moet je een rekenmachine meenemen op café om te berekenen hoeveel je hebt gedronken
Woordvoerder Expertisecentrum voor Alcohol en Andere Drugs

Fout signaal

Bij VAD, het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en Andere Drugs, ziet men de actie met lede ogen aan. Woordvoerder Tom Evenepoel: “Dit lijkt me toch een fout signaal. We weten dat grotere verpakkingen of eenheden meer doen consumeren. Een bierglas verschilt wat dat betreft niet van een zakje chips: hoe groter de verpakking, hoe meer je consumeert. Ik zie ook steeds meer mensen met blikken bier van een halve liter rondlopen. Het risico bestaat dat mensen meer gaan drinken omdat ze denken in aantallen glazen. Het zal moeilijker worden in te schatten hoeveel je hebt gedronken. Het is de producent die het de klant moeilijk maakt zijn drankconsumptie in te schatten. Op de duur moet je een rekenmachine meenemen op café om te berekenen hoeveel je hebt gedronken. In het kader van verslavingspreventie en het bewust omgaan met alcohol lijkt deze actie me geen goed idee. Het is ook mijn aanvoelen dat vooral stevige drinkers of mensen op het hellend vlak richting probleemdrinken het meest in de verleiding zullen komen. De matige drinkers zullen zich tevreden stellen met een gewoon, kleiner glas.”

Simpel: drinken =  niet rijden

Gevraagd of we met twee pinten van 30 cl op nog ‘safe’ zullen zijn bij alcoholcontroles, steigert woordvoerder Stef Willems van VIAS: “Wij zullen nooit zeggen dat je twee pinten mag drinken en vervolgens met de auto rijden. Dan krijg je mensen die berekenen dat ze per uur twee pinten mogen drinken en er even later toch nog maar eentje drinken. Onze boodschap is duidelijk: ben je met de auto, drink dan geen alcohol. En ook: als je gedronken hebt, rij dan niet met de wagen. Hoe groot de pinten zijn, doet weinig ter zake als het om verkeersveiligheid gaat. In een café in Leuven worden sinds jaar en dag pinten van 33 cl tegen de prijs van een glas bier van 25 cl geschonken.”