© JEFFREY GAENS

Lichtspektakel: 7.000 bliksemschichten boven Limburg

Het hevige onweer in de nacht van woensdag op donderdag ging gepaard met een bijzonder lichtspektakel. Het KMI telde boven Limburg maar liefst een kleine 7.000 bliksemschichten, al bereikten er uiteindelijk maar 284 de grond.

Koen SNOEKX

Hoe fel was het onweer woensdagnacht?

Heel wat Limburgers stonden in de nacht van woensdag op donderdag met open mond naar het luchtruim te kijken, omdat het om de haverklap oplichtte als gevolg van het hevige onweer. Op sociale media werden dan ook massaal foto’s en filmpjes van het lichtspektakel gedeeld. “In totaal werden in Limburg van woensdag op donderdag 6.802 bliksemontladingen geteld, met een hoogtepunt rond middernacht”, zegt KMI-weerman David Dehenauw. “Van al die bliksemschichten bereikten er uiteindelijk 284, oftewel 4,1 procent, de grond. Maar niet elke bliksemschicht die de aarde bereikt, zorgt natuurlijk voor schade.” Voor heel België registreerde het KMI in totaal 25.540 bliksemontladingen. “Dat is veel, maar zeker geen record. Het hoogste aantal ontladingen ooit gemeten op één dag in ons land is 70.000”, zegt Dehenauw.

Waarom was er zoveel bliksem?

“Dat er zoveel bliksemontladingen waren, komt omdat we woensdagnacht te maken hadden met een zogenaamd stationair onweer”, zegt weerman David Dehenauw. “In Limburg bleef het onweer gedurende lange tijd op één lijn hangen - van het zuidoosten tot in het noordwesten van de provincie - met een aanhoudende bliksemactiviteit tot gevolg. Omdat de wind parallel met die lijn waaide, duurde het verschillende uren vooraleer de storing doorbroken werd. Wanneer de wind loodrecht op zo’n lijn staat, dan verdwijnt zo’n storing veel sneller.”

Hoe wordt bliksem gemeten?

“Sinds 1993 beschikt het KMI over een netwerk van bliksemsensoren, het zogenaamde Belgian Lightning Location System (BELLS)”, zegt Dehenauw. “Aanvankelijk stonden er vier sensoren - twee in Vlaanderen en twee in Wallonië - om zowel ontladingen in de wolken als blikseminslagen naar de grond te meten. Maar het systeem werd onlangs vernieuwd en uitgebreid met vijf nieuwe bliksemdetectiesensoren.” Eén daarvan staat op Limburgs grondgebied, in Riemst. “Door de combinatie van de oude en nieuwe sensoren kan het systeem 95 procent van de blikseminslagen detecteren en dat met een locatienauwkeurigheid van 100 à 200 meter.”

Waarom wordt bliksem zo nauwkeurig gemeten?

“We doen dat in eerste instantie voor wetenschappelijke doeleinden”, zegt Dehenauw. “Daarnaast vragen verzekeringsmaatschappijen naar specifieke informatie over blikseminslagen bij de behandeling van schadedossiers, maar ook de overheid doet beroep op ons wanneer bijvoorbeeld gemeenten een hevig onweer als ramp willen laten erkennen.”

In welke periode is er het vaakst bliksem?

Het is niet toevallig dat we net in deze periode door hevig onweer worden getroffen. “Zo’n 90 procent van alle bliksemactiviteit in België wordt waargenomen tussen mei en augustus, met een piek in juni en juli”, klinkt het bij het KMI. “Tijdens de wintermaanden wordt het minst aantal bliksemontladingen waargenomen. Op dagbasis wordt de hoogste bliksemactiviteit waargenomen in de namiddag, rond 17 uur.”

Lees ook: Vrijdag bijzonder weerfenomeen: “10 graden minder in half uurtje”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer