Monster van de Motten Gustaaf is dood

De Koninklijke Tongerse Lijnvissers zijn in rouw. Donderdag is het ‘Monster van de Motten’ gestorven. Meerval Gustaaf was meer dan dertig jaar lang het uithangbord van de club.

diro

Donderdag blies Gustaaf zijn laatste adem uit in de visvijver van stadspark De Motten. De meerval met een lengte van 2,37 meter en een gewicht van 70 kg was de trots van de Koninklijke Tongerse Lijnvissers (KTV). Voorzitter Johnny Nijs is er het hart van in: “Ik heb hem eind 1985 op de grote visvijver van De Motten gezet. Toen was hij twee jaar. Een meerval kan tot zestig jaar worden. al dat verhuizen heeft hem geen goed gedaan”, mijmert Johnny.

Op 15 november werd de grote visvijver leeggemaakt omwille van een grondige renovatie. De stenen oevers werden vervangen en het centrale eiland onder handen genomen. Maar liefst 3.500 kilogram vis werd uit de vijver gehaald, waaronder het Monster van de Motten. Gustaaf werd tijdelijk overgebracht naar de vijver aan cc de Velinx. Op 5 april mocht hij terugkeren naar zijn intussen opgewaardeerde habitat. Johnny had de laatste dagen geen goed oog in de gezondheidstoestand van zijn troetelvis: “Ik verwachtte me hieraan. Hij zwom al een paar dagen rond. Dat was niet normaal en hij was ook vermagerd. Woensdag bleef hij boven drijven en donderdag lag hij dood. Dat doet me toch iets.”

Johnny haalde Gustaaf uit het water. “De stadsdiensten zijn het kadaver komen halen. Hem laten opzetten zou veel geld kosten en in ons clubhuis is trouwens onvoldoende plaats voor zo’n kolos.” Als het van Johnny afhangt, komt er geen plaatsvervanger voor Gustaaf: “Een meerval eet zelf veel vissen op. Gustaaf is vaak in ’t nieuws gekomen, maar alles heeft zijn tijd, wij ook”, besluit Johnny.