Direct naar artikelinhoud
Parijs

Parijs zet rem op elektrische steps

Elektrische steps in Parijs.Beeld Hans Lucas

Parijs verbiedt het parkeren van steps op het voetpad en beperkt de snelheid. De nieuwe regels moeten orde scheppen in de chaos van de 20.000 steps in de Franse hoofdstad.

Parijs is het voorbije jaar overspoeld door twaalf verschillende startups die elk hun eigen step op de straten brengen. De toestellen worden achtergelaten in de parken en zelfs in de Seine geworpen, terwijl het op het voetpad steeds vaker tot botsingen komt met voetgangers.

De steps opereren in een wettelijke grijze zone: Parijs en andere Franse steden willen ze al langer reguleren maar wachten daarvoor op een nationale kaderwet, die nu nog in het Franse parlement besproken wordt. Maar op een persconferentie gisteren kondigde de Parijse burgemeester Anne Hidalgo nu toch al strengere regels aan.

Zo draagt ze de prefect van de politie op om een totaal parkeerverbod voor de steps uit te vaardigen op de trottoirs. Tot nog toe was er enkel een boete voor steps die de vrije doorgang hinderen.

De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo.Beeld AFP

Trager en minder

Daarnaast vraagt ze de operatoren om het aantal steps voorlopig te bevriezen en de snelheid van de steps te beperken tot 20 kilometer per uur. In drukke voetgangerszones moet dat zelfs 8 kilometer per uur worden.

“Elke week is er wel een nieuw krantenbericht: een persoon met een handicap die geblokkeerd wordt op het voetpad, een moeder en kinderen die omvergereden worden terwijl ze de straat oversteken, een vrouw die geramd wordt in een park en daar verschillende breuken aan over houdt. Het is mijn taak als burgemeester om die slachtoffers te beschermen en te vermijden dat er nog meer vallen”, zei Hidalgo.

Zodra de kaderwet door het parlement is, wil Hidalgo het aantal operatoren in de Franse hoofdstad ook beperkten tot maximaal drie. De keuze moet dan gemaakt worden op basis van maatschappelijke en ecologische factoren.