Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Meteen mee in 5 minuten: niet te missen verhalen van deze ochtend

Trump rijdt opnieuw tegen de kar van de Democraten.Beeld EPA

Er is geen bal op de tv, toxic masculinity is terug van nooit echt weggeweest, Hazard moet Real Madrid laten herleven en Trump haalt opnieuw uit naar de Democraten. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.

In het nieuws

1. Toxic masculinity is terug van nooit echt weggeweest: ‘Chance dat je zulke mooie borsten hebt’

Vlaams Belanger Chris Janssens die zich verzet tegen quota voor vrouwen, Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten die op het internet een ‘slet’ wordt genoemd, holebi’s die geen kinderen mogen krijgen van Vlaams Belanger Dominiek Sneppe. Is dit de doorbraak van ‘toxic masculinity’ in Vlaanderen? 

2. Er is geen bal te zien op tv, en daar is een reden voor

Van zomerweer is amper sprake maar toch oogt het zendschema van de Vlaamse zenders nu al bijzonder schraal. Een vooruitblik op hoe de programmagids van de toekomst eruit zal zien waarschuwen de Vlaamse productiehuizen. Want die zijn naar eigen zeggen midden in een perfecte storm beland.

In het nieuws
Beeld VTM / VIER / Wat Als? / VRT - 2018 / Eyeworks 2017

3. ‘Middellandse Zee verstikt in plastic afval’

De Mediterrane landen beheren hun plastic afval slecht, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van WWF. ‘De Middellandse zee is aan het verstikken in plastic afval’, zegt de organisatie, die Belgische vakantiegangers oproept om deze zomer hun goede gewoontes mee te nemen op vakantie.

In het nieuws
Beeld EPA

4. Duurste Galáctico ooit: Hazard moet Real Madrid laten herleven

Na een paringsdans van vijf maanden hebben Real en Chelsea een akkoord bereikt over de transfer van Eden Hazard. Prijskaartje: 140 miljoen euro. Vraag is nu of de speelvogel de hoge verwachtingen in Bernabéu zal kunnen waarmaken.

In het nieuws
Beeld EPA

5. Trump haalt zwaar uit naar Democrate Nancy Pelosi: ‘Ze is smerig, vreselijk’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een interview met de conservatieve zender Fox News zwaar uitgehaald naar de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi. ‘Ik denk dat zij een schande is’, zei het Amerikaanse staatshoofd. ‘Ik denk niet dat zij een getalenteerd iemand is. Ik heb geprobeerd aardig te zijn tegen haar omdat ik graag enkele deals had afgesloten.’

6. Slecht nieuws voor uw spaarboekje: rente blijft nog lang laag

Slecht nieuws voor wie op een hogere intrest op zijn spaarrekening rekent. De stijgende rente laat nog wat langer op zich wachten. De Europese Centrale Bank (ECB) besliste om haar rentevoeten nog tot eind juni 2020 op het huidige lage peil van 0 procent te houden. Dat is zes maanden langer dan wat ze tot nog toe garandeerde. Als dat nodig is, zal het zelfs nog langer zijn, liet voorzitter Mario Draghi weten.

Tips van de redactie

7. Rollenpatronen: hoe papa bewust uit het gezin verdreven werd

Mama die voor de kinderen zorgt en papa die het geld binnenbrengt: het is geen natuurlijk gegroeid rollenpatroon, maar het resultaat van een van hogerhand opgelegd gezinsmodel. Dat blijkt uit een nieuwe studie. En daar zijn moeders én vaders nog steeds de dupe van.

Tips van de redactie
Beeld AVG-Carhif, Brussel

8. In Gent maken ze games van wereldniveau

Het Belgisch videogamebedrijf Larian Studios is bezig aan Baldur’s Gate III, een vervolg op twee onmiskenbare klassiekers uit het medium.De game, waar driehonderd man aan werkt, wordt gemaakt voor de nieuwe streamingdienst van Google.

Bij de koffie

9. Nooit eerder is in me opgekomen dat een neukbare moeder zijn een allesomvattend streven kan worden

De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Kris Kuppens over ‘Keeping Up with the Kardashians’.

10. Gooi die fluostiften maar weg. Blokken doe je zo

De blokperiode is weer aangebroken, wat betekent dat studenten tot hun boeken zijn veroordeeld. Voor zij die het bos niet meer door de bomen zien, verzamelde De Morgen zes tips om het studeren makkelijker te maken.

Bij de koffie
Beeld Sven Franzen