© RR

Witte Woede schudt Wetstraat wakker

Het is een dag van Witte Woede vandaag, met een betoging van naar verwachting 18.000 mensen in Brussel, met een staking en met minimale bezetting, in alle sectoren van de non-profit: welzijn, zorg en cultuur. Opmerkelijk: maar liefst negen ministers zullen vandaag in gesprek treden met de vakbonden.

dh

De non-profitsector eist onderhandelingen over een nieuw sociaal akkoord voor de sector. De verschillende regeringen in dit land hebben nog geen stap gezet in die richting en dat zit de getergde vakbonden hoog. Niet alleen omdat de werkdruk en de besparingen alsmaar toenemen, maar ook door het voornemen van de federale regering om de extra vakantiedagen voor oudere werknemers te schrappen.

De bonden vrezen dat op Vlaams niveau hetzelfde zal gebeuren, nu N-VA en Open Vld daarop aansturen en alleen minister Jo Vandeurzen (CD&V) de boot nog lijkt af te houden. “Maar niets is definitief”, klonk gisteren Vandeurzens woordvoerder enigszins onheilspellend. Het goede nieuws voor de vakbonden is dat ze vandaag overleg zullen hebben met in totaal negen ministers, onder wie premier Charles Michel (MR) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER