Direct naar artikelinhoud
Politiek

Stil afscheid van de politiek voor Siegfried Bracke (N-VA)

Siegfried Bracke.Beeld BELGA

N-VA-politicus Siegfried Bracke (66) verlaat nu ook de Gentse gemeenteraad, nadat hij op 26 mei niet herkozen raakte voor de Kamer. Een beslissing die het einde inhoudt van een woelige politieke carrière met vooral één opmerkelijke ‘bocht’.  

“Kleine dienstmededeling: ik verlaat de Gentse gemeenteraad. Ik wens onze stad het allerbeste toe.” Veel woorden maakte Siegried Bracke op Twitter niet vuil aan zijn afscheid als Gents gemeenteraadslid voor N-VA. Verder dan de bevestiging bij Belga dat die beslissing ook het einde van zijn politieke carrière betekent, werd er niet gecommuniceerd. Op 26 mei werd Bracke al niet herkozen voor de Kamer, waar hij tijdens de vorige legislatuur voorzitter was.

Een stil afscheid van een politicus die destijds met veel bombarie werd binnengehaald door N-VA als wit konijn in 2010. Journalist en VRT-coryfee Bracke kondigt aan wat wellicht “de moeilijkste beslissing van mijn leven geweest is”: een stap richting Wetstraat. En dat nadat hij sinds 1990 de politieke debatten als tv-journalist mocht gadeslaan voor de VRT (toen BRT), waar hij tussen 2007 en 2009 ook even hoofdredacteur was van de nieuwsdienst. 

Twitter bericht wordt geladen...

Bocht van Bracke

Bracke raakt in 2010 als Oost-Vlaams lijsttrekker vlot verkozen in de Kamer, waar hij onder meer als ondervoorzitter van de plenaire vergadering fungeert. Het is echter de aanloop van de verkiezingen in 2014 die het toneel vormt van zijn beruchtste politieke verwezenlijking: in een interview met De Standaard verklaart Bracke dat de N-VA ook zonder voorafgaand communautair akkoord in de federale regering wil stappen, zolang er op sociaal-economisch vlak grote hervormingen gebeuren. De ‘bocht van Bracke’ is geboren. Na de vorming van Michel I wordt Bracke Kamervoorzitter.

Op het lokale plan vergaat het hem veel minder. ‘Hij pakt niet in Gent’, luidt de commentaar al snel. Vanop de oppositiebanken deelt hij vele prikjes uit – denk in recente jaren aan het dossier van de Ghelamco Arena of de Publipart-affaire die sp.a-schepen Tom Balthazar de kop kostte – maar de Gentse centrumlinkse meerderheid breken lukt nooit.

Telenet

Integendeel, de controverse die Bracke opzoekt, keert zich meer dan eens tegen hem. Van kleine relletjes – de Vlaamse vlag een “vod” noemen – tot die ene affaire in 2017 die zou blijven plakken: Telenet. Vlak na de Publipart-storm blijkt Bracke zelf tegen een mooie bezoldiging te zetelen in de adviesraad van het telecombedrijf. Een geschonden Bracke wordt later aan de kant geschoven als lijsttrekker. Hij raakt in oktober vanop de 27ste plaats nog verkozen, maar moet lijdzaam toezien hoe N-VA liefst 5 procentpunt achteruitboert.

In een reactie prijst N-VA-voorzitter Bart De Wever hem voor zijn “eruditie en intelligentie” en bedankt hem voor zijn “jarenlange inzet voor de partij”. Zijn plaats in de gemeenteraad wordt ingenomen door Ronny Rysermans, die zes jaar voorzitter was van de N-VA-fractie in de OCMW-raad. Het is niet duidelijk of de 66-jarige Bracke nog een carrière buiten de politiek ambieert.