Slimme camera’s tegen sluipverkeer in Bierbeek

© Google maps

ANPR-camera’s zullen vanaf 1 september auto’s detecteren die zonder vergunning een sluiproute in Bierbeek passeren. Dat schrijft Het Nieuwsblad. In Kortenberg gebeurt het al.

evg

Het nieuwe reglement zal gelden tussen 7 en 9 uur en tussen 16 en 18 uur, de spitsuren dus. Wie zonder vergunning door de Koning Albertlaan/Panoramalaan rijdt, zal een GAS-boete van 58 euro krijgen. Mensen uit Bierbeek, Linden, Pellenberg, Lubbeek en een deel van Kessel-Lo kunnen zo’n aanvraag indienen. Bezoekers krijgen ook die kans.

In Het Nieuwsblad legt de schepen van Mobiliteit uit dat hij wil werken naar het model van Kortenberg. De Kortenbergse burgemeester Chris Taes vertelde vorig jaar op Radio 1 dat zijn gemeente die camera’s had ingevoerd, onder meer door extra sluipverkeer van de app Waze. Die app stelt alternatieve routes voor, vaak door dorpskernen, om files te vermijden. Volgens Taes was dankzij de ANPR-camera's het sluipverkeer gehalveerd.

Niet iedereen is blij met de camera’s met nummerplaatherkenning in Bierbeek. De online petitie ‘Neen aan privé straten in Bierbeek… of elders!' had vrijdagmiddag 3.683 handtekeningen. Volgens de initiatiefnemers zullen inwoners van Bierbeek kilometers moeten omrijden. Ze protesteren tegen de creatie van ‘privéstraten uitgebouwd met gemeenschapsgeld’.