Beeld ter illustratie, defensie.
Volledig scherm
Beeld ter illustratie, defensie. © Photo News

België kan uitgesloten worden van PESCO als het militaire uitgaven niet verhoogt

binnenlandBelgië zou kunnen worden uitgesloten van de permanente gestructureerde samenwerking van het Europese defensiebeleid (PESCO - Permanent Structured Cooperation), als ons land niet genoeg middelen wijdt aan defensie. Daarvoor waarschuwde generaal-majoor Philippe Boucké tijdens een seminarie in Brussel, georganiseerd door het Koninklijk Hoger Instituut voor Defensie. 

13 reacties

  • Ronny Biesen

    5 jaar geleden
    Ze willen meer geld, en dan vertellen als ze het niet krijgen het slecht zou zijn voor de economie? Het lijkt wel of iedereen de ziekelijke manieren van Trump kopiert. Met een gat van 11 miljard en dan nog meer geld vragen? Hoe idioot moet je zijn?
  • Jef Heffens

    5 jaar geleden
    Het gaat niet over waarin we investeren maar wel dat we de afspraak van 2% van ons bruto nationaal product respecteren. Zonder militaire slagkracht bewaar je geen vrede en stabiliteit in Europa die we kennen sedert de 2de wereldoorlog hangt voornamelijk af van onze partner de VS die ook lid is van de NAVO. Zonder de VS in de NAVO was het hier al lang gedaan met vrede.
  • Raul Marqués da silva

    5 jaar geleden
    Willen ze weer meedoen met de grote jongens? Stop met geldverspilling! Miljarden aan nieuwe gevechtsvliegtuigen , mijnenvegers, enz! Terwijl ons landje in de miserie zit! Geen geld voor pensioenen, armoede, enz! En toch willen meespelen! Hoeveel miljarden geeft defensie uit aanbuitenlandse operaties? En lonen? Onderhoud kazernes?onderhoud rollend materieel?
  • Jan vanderwallen

    5 jaar geleden
    We geven al veel te veel uit aan defensie. Buiten de handelsunie mag er voor mijn part ook een EU-leger komen. Dat zou een serieuze besparing zijn. Maar daar moet het wel bij blijven, de rest moet je aan de lidstaten overlaten.
  • eric maier

    5 jaar geleden
    35 maal de F35 Lightning II aan ca 520 miljoen euro per stuk met een onderhouds kost per jaar per stuk van 2.1 miljoen euro, de Marine krijgt oop enkele nieuwe schepen-ontmijners en een destroyer aan een paar honder miljoen per stuk. En dan komens ze dagen dat ze te weinig investeren ? Ze investeren vooral in de verkeerde zaken, het ware beter geweest dat de soldaten op hun schietoefeningen voldoende kogels kregen ipv pang pang te moeten roepen.