Direct naar artikelinhoud
Nepal

Nepal vraagt hulp om slachtoffers Mount Everest te identificeren

Grote drukte op de Everest, op 22 mei. Dit klimseizoen was een van de meest dodelijke ooit.Beeld AP

De Nepalese autoriteiten hebben hulp gevraagd om vier lichamen te identificeren die na het voorbije klimseizoen, een van de dodelijkste ooit, gevonden werden op de Mount Everest. Dat meldt The New York Times.

De lugubere ontdekking werd gedaan tijdens een ‘poetsbeurt’ op de hoogste berg ter wereld. Na het korte klimseizoen trok een twintigtal sjerpa’s de berg op om de rommel op te kuisen die toeristen achterlieten. In 45 dagen ruimden ze bijna 11.000 kilogram afval op, maar troffen ze dus eveneens vier lichamen aan. Die werden gevonden op verschillende delen van de berg, onder andere vlakbij de top.

De lichamen identificeren wordt niet gemakkelijk omdat ze onherkenbaar verminkt zijn door lawines, zegt de Nepal Mountaineering Association. De autoriteiten lanceren een oproep aan mogelijke familieleden om zich te melden. “Als familieleden ons niet benaderen, zullen we de lichamen moeten cremeren”, klinkt het bij het departement Toerisme.

De Nepalese autoriteiten vermoeden dat het om vier buitenlanders gaat. Hoelang de lichamen op de berg lagen, is niet duidelijk.

Sinds de jaren 1920, toen de eerste expedities plaatsvonden op de Everest, zijn er meer dan 300 bergbeklimmers overleden op hun tocht naar de top. Dit seizoen was een van de dodelijkste ooit. Er vielen minstens 11 slachtoffers - een deel daarvan door de grote drukte op de berg.