Direct naar artikelinhoud
RomeToerisme

‘Toeristen, kleed je niet als een centurio’: Rome voert nieuwe regels in voor bezoekers

Toeristen, die op de Trevifontein geklommen zijn, worden tegengehouden door de ordediensten.Beeld Cristiano Minichiello / AGF

Zingen op het openbaar vervoer, een snelle hap eten bij een monument of je verkleden als een centurio: in Rome is het voortaan allemaal verboden. De stad heeft nieuwe richtlijnen ingevoerd om ergerlijk gedrag van toeristen in te dijken. De vele bezoekers in de stad vormen al lang een bron van frustratie bij bewoners en ordediensten.

Een van de maatregelen, waarover The Guardian bericht, is een ban op de vele centurio’s die zich rond de Trevifontein en het Colosseum ophouden. Niet alleen mensen die zich als Romeinse honderdmannen verkleden en geld vragen voor een selfie, maar ook bezoekers die in tuniek en met plastic zwaard hun vrijgezellenfeest in de stad komen vieren.

Zij zijn lang niet de enigen die - zonder het te weten - de wet overtreden. Vooral het verbod op ‘morsig eten’ nabij monumenten wordt met de voeten getreden. Een ijsje eten op de beroemde Spaanse trappen? Een stuk pizza aan de ingang van een kerk? Voortaan is het verboden.

Het is nog onduidelijk of overtreders hiervoor een geldboete zullen krijgen of enkel een waarschuwing van agenten die op de historische sites patrouilleren. Maar wie betrapt wordt op pootjebaden in een van de vele fonteinen in de stad, mag zich volgens de Romeinse autoriteiten aan een fikse boete verwachten.

Verder is het verboden een valies op wieltjes of een buggy over historische trappen te slepen of met ontbloot bovenlijf in de stad rond te lopen. Ook kroegentochten zijn niet langer toegelaten, net als zingen op het openbaar vervoer, tickets verkopen buiten toeristische trekpleisters en de Romeinse gewoonte om de was tussen de huizen te drogen te hangen.

Twee mannen, verkleed als centurio’s, vragen toeristen geld voor een selfie.Beeld REUTERS