zaterdag 8 juni 2019 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

‘Chernobyl’: ontzettend goede televisie en volledig waarheidsgetrouw, volgens iedereen buiten de Russen.  

Nieuwe Koude Oorlog wordt ook op tv uitgevochten

moskou Het succes van de nieuwe Amerikaanse reeks ‘Chernobyl’ steekt de Russen de ogen uit. Volgens hen klopt het verhaal in de HBO-serie niet, en dus gaan ze een eigen versie maken. Eentje waar de ontploffing van Tsjernobyl de schuld is van de CIA.

Vijf sterren en de hoogste score op de Internet Movie Database (IMDb). De Amerikaanse HBO-serie ‘Chernobyl’, die bij ons te bekijken is via Telenet Play, wordt vanuit elke hoek van de wereld overladen met lof.

Behalve uit Rusland. Daar kunnen ze de serie, geïnspireerd op de kernramp van 26 april 1986, niet echt smaken. Dat de Sovjetoverheid er een niet al te beste beurt maakt zit daar natuurlijk ook voor iets tussen. De ramp wordt afgebeeld als één grote doofpotoperatie waarin de Russische overheid haar burgers in de kou liet staan. Klopt niks van, klinkt het bij de Russen, die meteen beslisten om dan zelf maar een serie over de ramp in Tsjernobyl te maken. “Wij zullen de kijkers echt laten zien wat er toen gebeurd is”, zegt regisseur Alexey Muradov.

Amerikaanse mol

Het verhaal volgens de Russen: een Amerikaanse CIA-agent infiltreert in de kerncentrale van Tsjernobyl, om zo de Sovjet-Unie in diskrediet te brengen. Een plot gebaseerd op samenzweringstheorieën die in Rusland de ronde doen. “Er is een theorie dat de Amerikanen de kerncentrale geïnfiltreerd hebben en verschillende historici ontkennen niet dat er buitenlandse geheime agenten aanwezig waren op de dag van de ramp”, zegt Muradov.

Op die manier geeft de staatstelevisie gehoor aan de aanklachten die al een tijdje in de Russische media te horen zijn. “‘Chernobyl’ is een karikatuur”, en “de serie zit vol fouten”: de pro-Kremlin pers probeert de reeks met man en macht in een slecht daglicht te brengen. Dat de Amerikanen een stukje Sovjetgeschiedenis onder handen hebben genomen en daar dan ook nog eens Engelstalige acteurs voor gebruikt hebben, kan volgens hen helemaal niet door de beugel. “Als de Angelsaksen iets over de Russen maken, dan zal het sowieso niet overeenstemmen met de waarheid”, klonk het bij een bekende pro-Sovjet Unie columnist.

Maar toch is de serie een ware hit in Rusland. Ook al zit de reeks er achter een betaalmuur, toch wordt ‘Chernobyl’ gretig bekeken. Ook op sociale media is de serie hét onderwerp van het moment.

De echte waarheid

De HBO-serie toont het verhaal van de grootste nucleaire ramp in de geschiedenis en zet de onschuldige slachtoffers tegenover de Sovjetautoriteiten, die het hele incident voornamelijk in de doofpot wilden steken. “Het leven in de Sovjet-Unie is nog nooit zo accuraat weergegeven”, schreef Svetlana Alexievich, een Wit-Russische Nobelprijswinnares in ‘The New Yorker’. “Kleren, objecten en zelfs het licht komen precies uit de jaren ‘80 van Oekraïne, Wit-Rusland en Moskou.”

Experten zijn het er over eens dat de serie een waarheidsgetrouw beeld weergeeft van de ramp waarbij officieel 54 doden vielen. Volgens rapporten van de Verenigde Naties zou het echte cijfer dichterbij 4.000 liggen.

Wie er echt in de fout ging bij de bijna-botsing, zal een mysterie blijven. AFP

Nipt vermeden botsing verhit de gemoederen

peking Een Amerikaans en een Russisch oorlogsschip zijn vrijdag gevaarlijk dicht bij elkaar genaderd in de Oost-Chinese Zee. Dat melden de legers van beide landen, die allebei de verantwoordelijkheid voor het incident op elkaar afschuiven.

Volgens Rusland “veranderden de Amerikanen plots van koers”, waarna ze “de route afsneden van de Russische destroyer. Om een botsing te vermijden, heeft de bemanning een noodmanoeuvre moeten uitvoeren.” In de Amerikaanse versie van het incident was het het Russische schip dat een “gevaarlijk en onprofessioneel manoeuvre” uitvoerde. Het gaat om het zoveelste incident tussen Rusland en de Verenigde Staten. (b)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws