Direct naar artikelinhoud
Bracke uit de politiek

Bracke (N-VA) streng voor eigen partij: ‘Oorlogstaal moet stoppen’

Siegfried Bracke (N-VA).Beeld BELGA

“’Er is veel werk aan de winkel’, analyseert Siegfried Bracke (N-VA) zijn partij in De zevende dag. Zo zou Bracke zich al langer gestoord hebben aan de ‘oorlogstaal’ van sommige van zijn collega’s. Dat zijn partij fors verlies leed, zou ook een oorzaak zijn waarom hij de politiek verlaat

Na negen jaar politiek breit Bracke een einde aan zijn politieke loopbaan. “Omdat de tijd gekomen is voor iets anders,” verklaart hij. Maar natuurlijk speelt de verkiezingsuitslag een rol. Zo werd Bracke zelf niet meer herverkozen voor de Kamer, en kreeg N-VA over de hele lijn rake klappen. “Er is veel werk aan de winkel”, geeft hij toe. “Er moet een goede analyse gemaakt worden, en dat laat je als voormalig kopman beter aan anderen over.”

Zelf ziet Bracke verschillende redenen voor het succes van Vlaams Belang, dat deels ten koste ging van N-VA. Eén van die redenen zoekt hij in de "manier waarop men aan politiek doet in dit land”. “Ik had zelf ook al meer last met de manier waarop politici met elkaar omgaan”, geeft Bracke toe. “Ik vind bijvoorbeeld dat je op je woorden moet letten. Binnen de N-VA moet de oorlogstaal stoppen.” 

Vermoedelijk verwijst Bracke daarmee ook naar de uithaal van Bart De Wever, die Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken een dag voor de verkiezingen nog “paljas” noemde.

Cordon sanitaire

Dat zijn partij nu ook overlegt met het Vlaams Belang is volgens Bracke niet meer dan normaal. “Ik begrijp het cordon, maar we moeten het laten schieten. Het is een concept uit een vorige tijd. Je moet (met het Vlaams Belang, red.) praten. Je moet.”

Of de N-VA ook in een regering zou kunnen stappen met het Vlaams Belang is een andere zaak. “Er zijn te veel verschillen, net zoals er te veel verschillen zijn met de PS”, aldus Bracke. “Ik denk dat als je gaat praten met het Vlaams Belang, dat je dat snel kunt constateren.”

Tot slot laat Bracke niet veel los over zijn plannen na zijn vertrek uit de politiek. Wel verzekert hij dat hij geen afstand doet van zijn uittredingsvergoeding, die ruim 175.000 euro zou bedragen. “Je moet mij eens uitleggen waarom je zou afstaan waar je recht op hebt”, luidt het.